IntervjuerResebloggar

🇸🇮 Slovenien-Special med Malin Karlsson från “Travelswithmk” 💁‍♀️

Bästa tipsen för dig som planerar en resa till charmiga Slovenien

Malin Karlsson är ett namn att börja följa! Hon driver idag det inspirerande Instagram-kontot “Travelswithmk” och är på gång att starta upp sin reseblogg. Hon har en gedigen bakgrund inom turismbranschen, och i samtal med Bussigt får vi utmärkta tips om hennes favorit – Slovenien, samt höra hur Malin rest som barn och hur det påverkat hennes resande idag. Mycket nöje!

Namn: Malin Karlsson
Bor: Göteborg
Sysselsättning: Frilansande skribent
Blogg/Sociala medier: @travelswithmk på Instagram och blogg/hemsida: travelswithmk.malin-karlsson.se

Berätta kort, vem är Malin Karlsson?
Jag är en resgalen person som så länge jag kan minnas varit fascinerad av världen och dess olika länder, språk och kulturer. Enda sedan jag började jobba extra vid 14 års ålder har jag lagt undan pengar i ett speciellt resekonto och åkt iväg så fort jag fått möjlighet till det. Efter att ha arbetat med resor och hotell i turismbranschen i 9 år, både i Sverige och utomlands, har jag nu valt att prova på att frilansa inom området tillsvidare. I övrigt har jag även stort intresse för fotografering, dykning och yoga.

Du har det populära Instagram-kontot @travelswithmk. Kommer vi att få se en reseblogg framöver, och berätta i så fall om dina tankar & idéer kring den?
Travelswithmk skapade jag för att dela med mig av mina resor i bildform och det är bara kul om jag kan inspirera någon. Och ja en reseblogg är faktiskt på gång 🙂 Jag jobbar på den och hoppas ha ett första blogginlägg uppe under september månad. Tanken är att jag ska dela med mig av mina erfarenheter och tankar kring resor. 

Slovenien

Du har verkligen rest mycket och just nu är du uppe i 46 länder(!). Har du någon destination i Europa som ligger dig extra varmt om hjärtat, och i så fall vilken då?
Det har blivit en hel del just eftersom jag föredrar att uppleva nya ställen, måste inte vara just nya länder, men gärna nya destinationer. Just Slovenien är ju faktiskt ett av mina absoluta favoritländer i Europa! Innan jag åkte dit kände jag ingen som hade varit där och landet tog mig med storm, jag blev som förälskad i landskapet och speciellt Bled. Annars tycker jag även mycket om Englands sydkust, vestlandet i Norge och Irland.

Varför fastnade du för just Slovenien och berätta om ditt första möte med landet?
Det var lite av en slump att jag hamnade i just Slovenien då det var ett av 9 länder som ingick i en bussresa jag åkte på sommaren 2014. Från början lockade en del av de andra länderna mig mer till att boka resan, men jag blev minst sagt positivt överraskad av Slovenien. Vårt första stopp i Slovenien var vid Postojna Caves, som ligger i sydvästra Slovenien, med otroligt vackra stalaktiter och stalagmiter.

Nämn ett hotell/boende i landet som du skulle kunna rekommendera och motivera kort varför?
Vi bodde på campingplatser under hela vår vistelse. 
Campingen i Ljubljana hette “Ljubljana Resort Camping & Hotel”. En fyra-stjärnig camping vid floden Sava, ca 5 km utanför centrum. Det vat ett bekvämt boende som jag absolut kan rekommendera om inte vill bo mitt i stan men ändå kunna promenera in.
I Bled bodde vi på “Camping Bled Sava Camping” som låg på västra änden av sjön, Lake Bled, medans centrum låg på andra sidan, ca 3 km promenad. Personalen på campingen kunde också hjälpa till att ordna shuttle-transport. Vid campingen fanns en liten strand och båtuthyrning för att ta sig till den lilla ön på sjön, samt flera aktiviteter på campingen. Kan verkligen rekommendera det, tyckte det var mycket härligare omgivningar på den sidan av sjön.

Nämn någon restaurang som du vill lyfta fram och motivera varför?
Jag älskar att äta lokal mat när jag reser och köper gärna mat på marknader och i matstånd. 
Men i Ljubljana åt jag på en restaurang som hette Spajza. Prisbilden var mellan 4-10 euro för en starter och runt 20 euro för en huvudrätt. Kändes både traditionellt och mysigt. 
I Bled kan jag verkligen rekommendera Ostarija Peglezn (maten på bilderna är därifrån). Det var hemmatrevligt, maten var god och prisvärt (ca 4-8 euro för förrätter och 13-25 euro för huvudrätter).

Om du skulle tipsa en vän som har en vecka på sig att utforska landet. Hur skulle du då lägga upp veckan?
Då skulle jag först spendera en eller två nätter i Ljubljana (om man flyger till Slovenien är det enklast att ta sig dit) och ta mig vidare till Bled, där jag skulle säga att det är bra med 2-3 nätter och efter det utforskat nationalparken Triglav. 

Om man däremot skulle åka med bil eller buss, och kommer från Kroatien och söder, hade jag föreslagit att ta ett par dagar i kuststaden Piran och därifrån köra till Ljubljana och stanna vid Postojna grottorna på vägen, för att sedan avsluta i Bled.

Att resa på bussresor

 

Slovenien är ett land som många bussresenärer åker till eller förbi. Hur ser egentligen din bussrese-historik ut? Har du erfarenhet av att semestra med buss?
Jag tycker verkligen om att åka buss till Tyskland, vilket jag gjort till både Hamburg och Berlin. Jag har även åkt på bussresa i Nya Zeeland, genom USA och Centraleuropa. 

Vad ser du för fördelar respektive nackdelar med att resa med buss?
Förutom att det oftast är ett billigare transportmedel så är en av fördelarna att du ser mycket medans du reser och själva resan till ett ställe blir en större del av upplevelsen än när man flyger. Det känns som man upplever mer av landet på så sätt. Det är också ofta (av personliga erfarenheter) som många åker själva på bussresor och därav träffar man lätt andra och även om par eller kompisar åker tillsammans har jag alltid upplevt att de är öppna för att umgås med andra. Det är också bekvämt att bara sitta ner och ta det lugnt, i jämförelse med att bila och behöva köra själv. 

Den största nackdelen är väl att det tar längre tid att ta sig mellan ställen, jämfört med flyg och tåg. Och att man inte kan bestämma att stanna vart man vill som man kan när man bilar.

Kommer vi få se dig på en bussresa framöver och i så fall, vart skulle du åka?
Eventuellt kommer det bli en bussresa i början av nästa år i Latinamerika, men det är inte fastställt ännu 🙂

Har du någon annan resa inplanerad framöver?
Ja faktiskt! Om fyra dagar reser jag iväg på en enkelbiljett till Karibien som sedan tar mig vidare till Sydamerika. Mina första stopp är ABC öarna (Aruba, Bonaire och Curaçao) och Colombia, varifrån jag sedan ska ta mig neråt kontinenten. När jag åter är på svensk mark kvarstår att se.

Till sist! Det är alltid intressant att höra hur människor rest som liten. Hur skulle du beskriva ditt resande som barn och under din uppväxt, och hur tror du det påverkat ditt resande idag?
Mina föräldrar älskar också att resa och därav fick jag privilegiet att resa en hel del under min uppväxt. Min första resa med flyg var till Cypern, när jag var 9 månader, och därefter reste vi 1-3 gånger om året, mest i Europa men även till länder såsom Thailand, Gambia och Egypten. Min mamma är från Norge så dit åkte vi också varje sommar. När jag var 12 var min dröm att flytta till Spanien och jobba som delfinskötare och därför började jag läsa spanska i skolan och efter min språkresa och utbytesår på high school var jag helt fast i utlandsvistelser. 
Mitt favoritämne i skolan var geografi och jag tror definitivt min kärlek för resande kommer från min uppväxt.

Malins bilder från Slovenien:

 

Utsikt över Ljubljana från slottet
Ljubljanas färgglada gator
Blandade bilder från Bled:

Hästridning med 3Glav Adventures i Zavrsnica Valley i norra Slovenien, utanför Bled.
Tack Malin och vi på Bussigt önskar dig såklart en trevlig resa!
Här nedan följer två bussrese-tips för dig som är nyfiken på just Slovenien:
Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close