IntervjuerResebloggar

Att arbeta som guide för bussresor, bo utomlands och om kärleken till Wales

Intervju med Lena Dyche, som driver bloggen Lena i Wales.

Lena Dyche bor i Wales och driver den populära bloggen “Lena i Wales”. Hon är dessutom en erfaren bussreseguide, så därför är vi på Bussigt extremt glada att vi fått lov att ställa ett par korta frågor till henne. Mycket nöje!

Namn: Lena Dyche
Bor: I den lilla staden Monmouth i syd-östra Wales.
Sysselsättning: Jobbar som guide och reseledare, främst i Wales.

Berätta lite kort om din historik när det gäller bussresor? 
-Jag utbildade mig till stadsguide i Göteborg 1989. Från att åka runt i bussar och visa Göteborg var steget inte långt till att göra dagsturer i Sverige och från dagsturer till 2-dagarsturer i Norden var steget inte heller långt och sedan blev det naturligt med flerdagsresor ut i i stort sett hela Europa. Har arbetat som reseledare i ett 20-tal olika länder i Europa.

Vad är det bästa med att arbeta som reseledare/guide?
-Att jag har sett så otroligt mycket och varit med om så mycket. När man är mitt upp i det inser man kanske inte allt detta, men med åren har jag förstått hur mycket jag fått uppleva, jämfört med ett 9 till 5 jobb på ett kontor eller andra “vanliga” jobb. Dessutom har jag träffat så mycket människor, 1000-tals genom årens lopp och finns med i många människors fotoalbum, när sådana fanns.


Om du måste nämna en egenskap som är viktig att ha som guide, vilken är det?

-Att man har talets gåva och inte är rädd att prata inför folk. Gott lokalsinne, organisationsförmåga, gott uppförande och stor allmänbildning är också viktigt.

Du har säkert varit med om många spännande och oväntade händelser under dina år som guide, men har du någon knasig historia där saker & ting inte blivit riktigt som du tänkt dig?

-Ja, det finns fullt med historier om sådant jag varit med om, men de flesta är ganska långa, så väljer en kort. Vid ett tillfälle för ca 15 år sedan blev vi stoppade av 2 poliser utanför Alicante i Spanien och tyvärr fattades det ett papper i bussen och vi skulle få böta ca 4000 svenska kronor för detta. Jag tyckte det var lite väl mycket, så försökte förhandla med dem. Till slut kom vi fram till halva priset och att jag lovade att gå ut och dricka vin med dem nästa gång jag var i Alicante. Har inte besökt Alicante sedan dess!

Hur är vi svenskar när vi är på resande fot, och hur är vi jämfört med andra nationaliteter?

-Svenskar är väldigt krävande vad gäller reseledarens kunskaper och intresserade av andra länder, vilket jag ser som positivt.
Det som jag ser som negativt är att de är så otroligt välorganiserade och ordentliga och har svårt att förstå att andra nationaliteter inte är det.

De är bra på att hålla tider, vilket är fantastiskt för en reseledare, men har svårt att förstå att det inte fungerar samma utanför Sveriges gränser. Är det middag kl 19 är alla vid matsalen 18.50 och bankar på dörren till matsalen kl 19.00, vilket är mycket genant för reseledaren som vet att de flesta andra länder ser kl 19 som runt 19-tiden.

Ett typiskt svenskt fenomen är att man älskar att köa, verkar vara favoriten för svenskar. Så fort de ser en kö är de där, antingen de ska eller inte. De köar till baren för en dryck på resa i UK och blir smått irriterade när andra sprider ut sig kring bardisken, som man gör här, och kanske kommer före dem, trots att jag redan berättat det för dem. Längs Autobahn med självserveringar börjar de köa direkt, inte tittar sig omkring vad de köar till. Alla står i kön för soppa, fast de ska ha något annat, trots att jag redan berättat hur det går till.

Svenskar har svårt att förstå att man inte betalar med kort överallt i Europa, utan att man också behöver ha pengar, för det behöver man inte i Sverige.

Det svenska rättvisetänkandet kan ibland bli lite väl påfrestande. Men de flesta resenärer är glad och trevliga!


Vart gick din senaste bussresa?

I Wales, förstås.

Om du semestrar själv, vad blir det för typ av resa då och vart åker du?

-Jag bor i Spanien under höst-vinter och därför blir det inte att jag besöker så många andra platser. Har rest så mycket i jobbet och reser så mycket fortfarande, att jag gärna vill ha lite lugnt när jag har ledigt. Däremot gör jag en del endags- och tvådagarsturer privat i Wales och Spanien. Åker då bil och bor på ett knasigt hotell, dit man inte tar grupper för att känna att jag är ledig.

Jag försöker skilja jobb och privatliv, men kan ibland inte riktigt släppa jobbet. När jag kommer till ett nytt ställe så funderar jag direkt på om man kan ta en grupp dit, var man släpper av passagerarna och vad som är värt att se m m.

Om du skulle tipsa Bussigts följare om en specifik bussresa, vilken skulle du då rekommendera och varför?

-Till Wales förstås, med mig som reseledare.

Du skriver en populär blogg om Wales, där du numera bor. Om du skulle sälja in Wales som ett resmål att besöka, hur skulle du då beskriva det? 
-Fantastiskt natur, trevliga människor, annorlunda platser, rik historia och intressant språk.
Fördelen med Wales är också att så få varit här tidigare. Många har varit i London och kanske Skottland, men inte i Wales. Mycket p g a att de helt enkelt inte vet så mycket om landet och att de har gått väldigt få resor hit, innan jag började dra igång nya resor hit och sprider kunskap om landet genom min blogg.
Vill också säja att platserna vi besöker inte är målet med resan, utan resan är målet. Vi har inga stora kända platser här, men många små vackra ställen och en fantastisk natur, som man bara kan förstås när man ser den.

 

Vi på Bussigt är glada över att ha fått möjligheten att ställa några frågor till Lena. Stort tack och ha en skön sommar!

 

Glöm inte att besöka Lenas blogg om livet i Wales på: https://lenaiwales.wordpress.com/

Bilder från Lenas blogg!

Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close