fbpx
Intervjuer

På väg till London? Spana in “Den Svenska Guiden”

Intervju med Vanja, som guidar på svenska i England och Skottland

Vanja Persson, även kallad “Den Svenska Guiden” bor i London och erbjuder guidningar på svenska i Storbritannien. Bussigt har fått möjligheten att ställa några frågor till Vanja, och fått en hel rad med bra tips för alla som är nyfikna på London. Förutom att vi får veta hur det är att arbeta som guide utomlands, så tipsar hon om den bästa maten, de godaste drinkarna och vart vi kan gå på sing-along-bio(!).


Fakta

Namn: Vanja Persson
Bor: London
Intressen: Historia, retroprylar, countrymusik och fotografering 
Webbplats: www.densvenskaguiden.com
Facebook: www.facebook.com/densvenskaguiden
Instagram: @densvenskaguiden

Berätta lite kort, vem är “Den Svenska Guiden”?
Hon är en historienörd som älskar London och resten av Storbritannien. En sån som gärna vill upptäcka nya saker och dela med sig av de pärlor som finns. Annars gillar jag retroprylar, fotografering och countrymusik, vilket funkar fint i London.

Du är verksam i England och framförallt London. Hur hamnade du du där och hur var ditt första möte med London?
Första gången jag besökte London kunde nästan ha blivit den enda gången. Jag gick i gymnasiet, var på resa med mitt fotbollslag, blev matförgiftad på båten till England och det var dessutom storm på Nordsjön. Hotellet i Bayswater var otrevligt med inbrott och allt kändes skräpigt och skränigt. Sen åkte jag dit som au pair åtta år senare för att lära mig bättre engelska och jag blev kär i staden! Flyttade visserligen tillbaks till Sverige i några år, men sedan 2013 är jag tillbaks och tanken är att stanna – det här är hemma för mig!

Beskriv dina guidningar?
Som guide erbjuder jag i första hand promenader i London. Tidigare hade jag turer varje lördag med några olika teman, men efter att jag började jobba mer frekvent som reseledare är det mest privata bokningar. Den populäraste är såklart den som startar vid Big Ben, går förbi Westminster Abbey och Buckingham Palace och avslutas på Trafalgar Square. Min favorit går dock genom the City of London, stadens vagga med en spännande historia.

Om du skulle tipsa Bussigts läsare om saker de måste göra om de har ett dygn i London. Vad blir då tipset?
Först en trevlig frukost på Sky Garden, med utsikt över London (om du går dit mellan 7-10 på vardagar behövs ingen biljett). Efter det skulle jag gå på museum, antingen Tower of London eller Museum of London som båda ligger på gångavstånd från Sky Garden. Lunch på härliga Borough Market, följt av en båttur från London Bridge till Westminster – London ser verkligen annorlunda ut från floden. Därifrån tar jag en promenad förbi Horse Guards och Buckingham Palace till Hyde Park och en liten glass- eller tepaus vid Lido Café i parken. På kvällen skulle jag ha förbokat bord på min favoritbar Cahoots i Soho och njuta av en cocktail eller två, kanske före eller efter sing-along-bio på The Prince Charles Cinema.

Nämn tre restauranger vi inte får missa om vi besöker London?Jag har valt tre ställen med bra priser, trevlig atmosfär och god mat:

 • Honest Burger, kanske stan’s bästa burgare! Från en enda liten restaurang till en kedja på bara några år, och man förstår lätt varför. Finns bland annat nära Oxford Circus, i Covent Garden och vid Piccadilly.
 • Flat Iron Steak, som bara har en typ av köttbit på menyn och sedan väljer man tillbehör till den. Enkelt men av hög kvalitet och populärt bland både Londonbor och besökare.
 • Salvador and Amanda, goda tapas i snygg restaurang nära Leicester Square/Covent Garden. Går man dit på kvällen så blir det så småningom mer bar än restaurang.

Du har arbetat som guide under många år. Hur kom du in i den branschen?
Det började med ett sommarjobb på en hembygdsgård när jag var 16 år. Eftersom jag alltid varit intresserad av historia så ville jag gärna veta mer om husen och visade gärna besökare runt. Sedan har jag haft en del liknande säsongsbetonade jobb till och ifrån, men det var först när jag kom till London som jag tog upp det på allvar.

Vad är det bästa med att arbeta som guide?
Att upptäcka, utforska och uppmuntra andra att hitta guldkorn. Jag gillar att göra research och dela med mig av kunskapen.

Om du måste nämna en egenskap som är viktig att ha som guide, vilken är det?
Förmågan att vara flexibel – man kan planera i oändlighet, men ändå aldrig vara helt säker på vad som väntar runt hörnet.

Hur ser en typisk arbetsdag ut i ditt liv just nu?
Eftersom jag har gjort en del rundresor detta år och dessutom har fler för mig nya destinationer inbokade så är det mycket research de dagar som jag inte är ute på turer. Även när jag är med grupper tar jag alltid tillfället i akt att lära mig mer och om tid finns så besöker jag  något museum eller liknande. Mina dagar är långt ifrån inrutade från kl 8-17 men det är ju det som gör mitt jobb så spännande och roligt!

Hur ser din bussrese-historik ut? Har du rest på bussresa och i så fall vart?

Jag jobbar ju ganska mycket som reseledare på bussresor, framför allt där man flyger till ett land och sedan åker en rundtur där. Tycker att det är ett toppensätt att se ett land! Min egna första bussresa var till St Malo i Frankrike på språkresa. Jag var 16 år och minns att det var väldigt långt, att vi stannade på ett ställe i Tyskland för toalettbesök och att det inte fanns toapapper. Nu för tiden är dessa autobahn-stopp mycket fräschare!

Om du semestrar själv, vad blir det för typ av resa då och vart åker du?
Helst åker jag till en stad, något slott eller liknande. Gillar ju historia och att upptäcka nya saker. En sol- och badsemester är inget för mig, då jag blir ganska uttråkad av en vecka på stranden haha…

Till sist, hur har din sommar varit?

Helt fantastiskt bra! Jag har gjort en massa rundresor i England och Skottland, varvat med både jobb och fritid i London och dessutom var jag i Sverige på semester runt midsommar. Mitt jobb är verkligen spännande, med mängder av möten och nya kunskaper varje dag!

Här följer några av Vanjas egna bilder från Storbritannien

Vanja guidar bussresenärer i London
Vanja guidar
London är vackert på hösten
London är vackert på hösten
Piccadilly Circus "by night"
Piccadilly Circus
Sky Garden i London
Sky Garden
På utflykt till Sissinghurst Garden
Sissinghurst Garden
Whitby Abbey klosterruiner
Whitby Abbey klosterruiner
Military Tattoo vid Edinburgh Castle
Military Tattoo vid Edinburgh Castle

Stort tack från Bussigt

Taggar
Visa mer

Kommentarer

 1. Så intressant att läsa Vänja. Per och jag gick med dig en lördag för några år sedan på city of London. Mvh Ulla
  Jag var också au-pair i woodside park. (Norra)

  1. Hej Ulla-Lena! Så kul att höra! Det blir absolut en tur med Vanja nästa gång jag beger mig till London. Det ger absolut mer att bli guidad av någon som bor på resmålet.
   Mvh
   Patrik på Bussigt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close