Resereportage

Glühwein, knödel och seger för Werder Bremen

Reportage från Ölvemarks Holidays julmarknadsresa till Bremen

Den 6 december stiger vi,”Julmarknadsentusiasterna”, tillsammans med ett 40-tal andra glada resenärer ombord på Ölvemarks buss på Öresundsterminalen i Malmö. Vi ser fram emot härliga dagar i Bremen med julstämning, Glühwein, god mat och gott umgänge.

Bussen tar oss genom Danmark och fram emot kvällen når vi vårt hotell, Intercity Hotel, vid Hauptbahnhof i Bremen. Bra hotell med fint läge vid stationen. Det finns t.o.m. en liten julmarknad utanför stationen. Vi checkar in och går därefter direkt till vår förbokade restaurang. Ett tips är att förboka restaurang hemifrån, då det kan vara svårt att få plats, framför allt om man är som vi 8 personer som skall dinera. Nåväl, vi intog middagen bestående av vars en halv anka med rödkål och knödeln. Sankt Nikolaus överraskade oss på restaurangen med att välsigna oss och ge oss presenter. Han gör detta av tradition i Tyskland den 6 december. Sedan hem och i säng.

Då vi är 8 personer i vår lilla grupp och har varit i Bremen tidigare, så valde vi att botanisera själva denna gång. Annars har resebolaget promenader och utflykter, som man kan deltaga i.

Dagarna i Bremen fylls av julmarknader, shopping, sight-seeing och promenader denna gång mestadels i regn. Vi har ca 20 minuter från hotellet till den centrala julmarknaden vid domen och stadsmusikanterna. Vi kan rekommendera ett besök på hantverks-julmarknaden vid Schlachte nere vid floden Weser. Här demonstrerar och säljer man alltifrån mat, hantverk och tyger. Man är dessutom uppklädd i gamla tidstypiska kläder.

Vi var inne i domen och gästade för ett ögonblick mässan klockan 12:00. Kyrkan var proppfull med endast ett fåtal ståplatser lediga. Vi fortsatte ner till Schnoorkvarteren vilka också ligger i Altstadt. Dessa kvarter är värda ett besök. De gamla husen härstammar från 1400-1500 talen. Då bodde här fiskare och skeppsarbetare. Nu finns här många mysiga restauranger. Vi tänkte äta lunch här, men 8 personer kommer inte in så lätt, så det blev att återgå till marknaden för Kartoffelpuffar, korv och öl. Inte fel det heller.

Så här i juletider serverar restaurangerna bl.a. anka, grönkål, vildsvin, Knödeln, och man får mycket mat. Vi åt gott alla dagarna. Den sista kvällen besökte vi en grekisk restaurang vid ”am Wall”, även den förbokad. En portion bestod av lever, souvlaki, gyro med ris. Jätteportion men gott.

Fotbollsmatch med Werder Bremen

Bremen, som är en stad av Göteborgs storlek, sjuder av liv de här dagarna. Dessutom spelade Werder Bremen hemmamatch mot Düsseldorf på fredagskvällen. Eftersom vi bodde vid stationen, så hörde vi sirener långt ut på natten, då supportrar fån båda lagen skulle ta tågen hem. Inget bråk på sta´n, bara en massa glada människor. Werder Bremen vann med 3-1, så de flesta var lyckliga.

Eftersom Bremen är en relativt stor stad, så finns det mycket shopping i de centrala delarna. Här kan få med Dig hem allt vad Du behöver, men också sådant som Du inte behöver. Vi besökte C&A, som har stort utbud av kläder till bra priser. Dessutom finns det ett gammalt anrikt café dörr i dörr med butiken. Här kan man vila fötter och få något i sig medan man väntar in alla shoppare.

Glühwein mit “Schuss”

På julmarknaderna dricker man gärna Glühwein, ibland med Schuss. Då blandar man i Amaretto, rom eller dylikt, för att få variation på smakerna. Du får betala pant för muggar och glas 1-2 Euro, som Du får tillbaks när Du återlämnar muggen.

Vi avslutar dagarna i Bremen med en god frukost på hotellet innan bussen tar oss vidare hemåt. Det blir lunch i Heiligenhafen, som man betalar genom faktura några dagar efter hemkomst. Vi stannar för gränshandel på Bordershop i Puttgarden.

Klockan 19:30 anländer vi till Öresundsterminalen, för vidare transport till olika destinationer.

Vi tackar Ölvemarks Holiday för en väl genomförd och trevlig resa till Bremen.

Auf Wiedersehen

“Julmarknadsentusiasterna”

Bilder från julmarknadsresan till Bremen

Rastar på Timmendorfer Strand
Rastar på Timmendorfer Strand
Mycket gott att äta & dricka på julmarknaden
Mycket gott att äta & dricka på julmarknaden
Besök i de många bodarna på julmarknaden
Besök i de många bodarna på julmarknaden
...fler besök i bodarna
…fler besök i bodarna
Middag på kvällen - Anka, knödel och rödkål!
Middag på kvällen – Anka, knödel och rödkål!
Ett regnigt Bremen
Ett regnigt Bremen

Hotellrummet på Intercity Hotel
Hotellrummet på Intercity Hotel
Busschaufför som väntar in gäster
Busschaufför som väntar in gäster

 

 

Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close