Resereportage

Promenad i det historiska Berlin

Ett måste att ha i fickan på din nästa resa hit.


Följ med oss med hjälp av Berlin-experten Ann-Kristin, från Tomelilla på en promenad genom ett historiskt Berlin som du förmodligen inte tidigare upplevt.

 

Vi utgår från Hackesche Höfe, ingång från Rosenthaler Strasse. Tag S-Bahn från Bahnhof Zoologischer Garten till Hackescher Markt, riktning Ahrensfelder (S7). Lös biljett i automaten på perrongen. Tryck Berlin AB som kostar ca 2.60 Euro. Stämpla i mindre, röd automat innan ni går ombord.

Gå av tåget vid Hackescher Markt, gå nerför trappan och ut till vänster på Hackescher Markt. Förmodligen pågår det en marknad där. Gå till trafikljusen. Snett över korsningen med trafikljus står det “Hackesche Höfe” uppe på en byggnad. Gå in där och gå genom gårdarna. Detta är ett gammalt hantsverks- och verkstadskvarter. I kvarteret bodde många judar och det heter Scheunenviertel (ladugårdskvarteret). Undvik affärerna, då de flesta är likadana. Dock bör ni stanna till vid en, som ligger till vänster i den sista gården. De säljer alldeles underbara kakelplattor med mönster från jugendperioden. Gå sedan tillbaka till stråket och vänster på Sophienstrasse.

Tag sedan vänster och efter en liten bit kommer Sophienkirsche, från 1700-talet. En mäktig kyrka som rymmer 1000 personer. På andra sidan gatan finns genomgångar till Gipsstrasse. Ta gärna en titt men vänd sedan åter tillbaka till Sophienstrasse. På höger sida ligger dessutom ett riktigt favoritbageri som är väl värt ett besök, om ni är frukost- eller sötsugna.

Titta ner i gatan och läs på de “Stolpersteine” som erinrar om från husen deporterade människor. Det är mässingsplaketter som gjutits fast i betong och som ersätter gatstenar. De finns över hela Tyskland.

 

Stolpersteine

Framme vid Grosse Hamburger Strasse finns ett sjukhus rakt fram. Gå in genom porten, Hospital, och in på gården. Här finner ni flera vackra, gamla tegelhus. Gå ut igen och ta sedan höger. Rakt  fram ser  n i domkyrkans kupol och när ni är mitt emot Krausnickstrasse ser ni synagogans kupol. Gå gärna in i Sophienkirsche. Titta på kulhålen i huset till höger om kyrkan. Passera en leksaksaffär, en judisk skola och gå ända fram till den nerlagda judiska kyrkogården. Snett mitt emot till höger finns två gula hus och ett “missing house”. På gaveln finns namn och yrken på dem som bodde i det bombade huset. Man får gå in lite från gatan till grinden för att se. Är ni kaffesugna rekommenderas fika i caféet till vänster. Annars finns det möjlighet längre fram.

Gå tillbaka till Grosse Hamburger Strasse där ni kom ifrån och gå ända till Auguststrasse. Tag vänster och fortsätt till Clärschens Ballhaus, Auguststrasse 24, på vänster sida. Detta ser anskrämligt ut, men var inte oroliga, gå in! Här roade sig vanligt folk tills nazisterna tog makten. Gå rakt fram och in i restaurangen och ta en titt. Om servitrisen bjuder in så säg bara “nur gucken”. Gå ut igen och till vänster finns en dörr med texten Spiegelsaal, Tag trappan upp och ni kommer in i spegelsalen. Här har man numera söndagskonserter som är väl värt ett besök om ni har tillfälle. Glöm inte att titta upp på speglarna i taket.

Fortsätt ut på gatan igen och till vänster. På höger sida finns en konsthall med en fin restaurang. Fortsätt sedan på Auguststrasse på vänster sida fram till nr 9, där gatan slutar. Gårdarna här heter Heckman Höfe. Gå in i passagen och gå igenom tills ni på höger sida ser ett Bonbonmacherei nere i en källare. Ta en titt på alla karamellerna och har ni tur så får ni även se när de tillverkar dem. Väl ute ur passagen är ni framme på Oranienburger Strasse 32.

Nu är nästa mål Brechts teater Berliner ensamble som ligger rakt fram från trappan sett. Gå längs med Spree antingen över bron tillbaka och sen vänster eller på den sida ni är nu. Passera en bro, Ebertbrücke, och vid den andra bron, är ni nära. Rakt fram till höger sen ni ensamblet uppe på tornet. Innan ni går över gatan titta på alla hänglåsen på broräcket.

Gå ner till teatern och gå in o foajén. Sitt sedan ner i de obekväma stolarna men njut av atmosfären.

 

Floden Spree – By night

Nu finns det olika alternativ.

Har ni tid och kraft över kan ni gå lite längs Spree. Det finns många fina restauranger längs med kajen. Längre bort ligger Charité, ett anrikt universitetssjukhus, men undvik detta. Rakt fram ser ni riksdagshusets kupol. Promenaden är slut och ni ska nu tillbaka upp på Friedrichstrasse över bron med hänglåsen. Här finns nu Bahnhof Friedrichstrasse med S-Bahn tillbaka till Bahnhof Zoologischer Garten i riktning Wannsee (S77).

Stationen hette under DDR-tiden Tränenpalats för det var sista anhalten innan muren. Här stod soldater på perrongen med laddade k-pistar. Tåget från Malmö till västberlin passerade här. Om n i har tid kan ni gå en bit uppför Friedrichstrasse på vänster sida till Berlins största bokhandel: Dussman.

Friedrichstrasse fortsätter över Unter den Linden till Checkpoint Charlie, övergångsstället för icketyskar under DDR-tiden. I kvarteret upp till vänster ligger Humboldtuniversitetet och på Unter den Linden till höger ligger Brandenburger Tor.

Nu har ni fått se Berlin på 1800-talet, 20-talet, under nazismen och andra världskriget, DDR-tiden och efter die Wende. Hoppas att ni har haft en intressant promenad!

 

 

 

Taggar
Visa mer

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close