IntervjuerResebloggar

Evelina Utterdahl gör världen till en bättre plats 💚

Bussigt presenterar stolt denna intervju, med en sann förebild.

“Earthwanderess” om att resa hållbart och hur vi reser i framtiden

Hon slutade flyga så snart hon insåg hur stora miljöskador flygandet har på vår värld och nu gör hon vad hon kan för att inspirera och utbilda människor att resa mer hållbart. Evelina driver instagramkontot “Earthwanderess” som snart är uppe i 50.000 följare och reser sedan fem år tillbaka på heltid. Till Bussigt berättar hon om livet på resande fot, om långa bussresor och vi får dessutom ett par bra tips att tänka på för att resa smartare.

Trevlig läsning!

Fakta

Namn: Evelina Utterdahl
Bor: Ingenstans, reser på heltid
Sysselsättning: Content Creator, Instagrammare och Föreläsare
Intressen: Resa, Vandra och hållbarhet
Sociala Medier: @earthwanderess

Hur har din sommar varit?
Helt fantastisk! Började sommaren i Iran som är ett av mina favoritländer att resa i. Därefter åkte jag med nya vänner från Iran till Armenien och Georgien i några veckor. Detta följdes upp av en veckas segling i de Grekiska öarna. Jag fick även utforska Tjeckien för första gången sedan jag var i Prag som 6-åring, och jag åkte några gånger till Berlin och Stockholm för att umgås med vänner. Det blev även en road trip med camping i Slovenien med en vän och hans hund. I slutet av sommaren var jag även i London för jobb, som talare/panelmedlem på ett evenemang om hållbart resande

Vem är Evelina Utterdahl?
En värderingsstyrd optimist som lätt blir exalterad. Älskar djur och är väldigt empatiskt lagd. Största delen av kosten består av sött och favoritdrycken är öl.

Är väldigt självständig pga ensamresande runt jorden i 5 år.

Hur halkade du in i bloggvärlden, och när började du blogga om dina äventyr?

Resande blev min största, och i stort sett enda hobby. Min personliga instagram togs så småningom över av bilder från resor och efter ett tag började främlingar följa mina solo-äventyr. För ca 3-4 år sedan bytte jag till ett mer unikt och påhittat namn till mitt instagramkonto med hemsida som ett “just in case”. Det var mest för att ha en blogg, mer än att jag älskar att blogga. Jag har ju aldrig kommit in i ett blogging-flow, utan det blir snarare lite större artiklar/inlägg lite sporadiskt när jag får lust och känner att jag har tid.

Beskriv en typisk vecka i ditt liv just nu?

Det är svårt att säga, för det varierar verkligen från vecka till vecka. Men det blir vanligtvis någon tågresa i veckan, på väg till t.ex. Stockholm eller London. Jag brukar försöka träffa vänner, nya som gamla så ofta som möjligt och äter ute väldigt ofta. På dagtid går jag gärna till ett café för att jobba och även prova ny veganmat.

Hur ser din bussrese-historik ut?
Än så länge har det mest varit inom Europa, men då så långt som ner till Spanien och genom Turkiet hela vägen till Iran. Förra hösten reste jag även längs med kusten av Sydamerika från Buenos Aires upp till Rio, och sedan från Belem i Norra Brazilien med båt genom Amazonas, bussar och några små-båtar genom Franska Guyana, Surinam och Guyana.

Har du några bra tips att dela med dig för att klara en längre sträcka med buss?
Öronproppar, ögonmask, filt, kudde av något slag – jag brukar rulla ihop en tröja för att få stöd för nacken så huvudet ligger stilla. Jag tycker faktiskt att det är otroligt sövande att åka buss, tåg och liknande med det monotona motorljudet och det lite gungande fordonet. Så jag brukar sova mig igenom de flesta resor. Annars passar jag på att använda och jobba på mina sociala medier när jag väl är på resande fot då jag föredrar att ha mobilen undanstoppad när jag umgås med människor.

Vi som följer dig i dina kanaler vet att du är en fighter för många saker, men framförallt att resa hållbart. Ge oss tre enkla tips som vi kan tänka på när vi är ute och reser?
Är lokalt odlade grönsaker och frukter, använd kollektivtrafik om du inte kan gå eller cykla och shoppa inte(om du shoppar, handla då gärna second hand eller direkt av lokala hantverkare och konstnärer)

Låt säga att du startar “Earth Wanderess Tours”. Hur skulle en eller ett par av dina resor se ut?Transport med tåg, och det skulle gå till en liten pittoresk stad med nära till natur. Kanske Slovenien! Vi skulle vandra och bo på eko-hotell. Gå och prova massa goda veganska restauranger och lokalt bryggda ölsorter. Sedan ha samtal om hållbarhet, kanske även work-shops i samarbete med lokala hållbara företag eller organisationer.

Om vi tänker oss resmål i Europa som är rimliga rent geografiskt för bussresenärer att upptäcka. Har du någon stad/plats/land som du brinner lite extra för och i så fall varför?

Slovenien som jag nämnde ovan. Det är visserligen ganska långt bort, men så väl värd resan. Jag har fortfarande inte hittat ord som går att beskriva detta land. Det är som att vara inuti en sagovärld. Det är helt enkelt onaturligt vacker och häpnadsväckande vacker natur.

Om du blickar framåt 15 år. Vad ser du för trender och mönster inom resandet?

Snabbare och lättare tågresor, framförallt i Europa. Jag tror att charter kommer att vara närmast utdött och att fler länder kommer att satsa på att vända sig till sin egen befolkning för turism. Eko-turism är definitivt något som växer och det bådar gott.

Vi leker med denna något hemska tanke, men om du INTE får resa mer till olika resmål, utan du måste köpa ett semesterboende någonstans i världen. Vart hade detta blivit och varför?

Oj! Då får det nog bli någonstans i Storbritannien. Slovenien är väldigt vackert men det är väldigt litet. Storbritannien är en annan favorit jag har som har underbar kultur och natur samt är större. Älskar gamla brittiska byar och pub-kultur i urgamla stenhus.

Hur såg ditt resande ut som barn och hur tror du att det har påverkat ditt sätt att resa idag?

Jag reste med mina föräldrar 1-2 gånger per år under November och/eller Februari och vi övergav de trygga Kanarieöarna när jag närmade mig tonåren och vi började då åka till lite mer udda ställen så som Indien, Brasilien, Marocko och Egypten. Att få se så många olika kulturer och landskap bidrog nog garanterat till att jag var så dragen till att få se ännu mer som stod ut från det jag tidigare sett.

Vad händer härnäst? Hur långt fram har du resorna planerade?

Just nu har jag väldigt mycket jobb, vilket jag älskar då mitt jobb består av att göra världen lite bättre. Just nu jobbar jag t.ex. med WWF, Världsnaturfonden, och försöker samla in pengar för att stoppa utrotningen av djurarter.

Det blir även lite resor fram och tillbaka mellan Sverige och England då jag har föreläsningar i båda länderna inplanerade fram tills mitten av Februari. Annars har jag ingenting planerat längre än så.Däremot så hoppas jag på att utforska mer av Sverige och Norges natur i vår och sommar. Jag har rest till 75 länder men knappt sett något alls av någon av dem. Och dessa två länder har ju dessutom den typ av natur som jag älskar så mycket! Storslagna landskap med mycket berg, grönska och vatten(sjöar, floder eller hav)

Bilder från Evelinas liv på resande fot

 

Timor-Leste
Timor-Leste, (Östtiimor)
Trinidad-Tobago
Trinidad-Tobago
Top of Mt. Svinjak Bovec Slovenia
Mount Svinjak Bovec, Slovenien
Rio de Janeiro
Rio de Janeiro
Schweiz
Schweiz
Iran
Mazandaran, Iran
Tbilisi Georgien
Tbilisi Georgien
//Evelina Utterdahl
Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close