fbpx
IntervjuerMedlem i fokus

Medlem på Bussigt: Lena Johansson

Med 38 bussresor i bagaget är hon definitivt en person du vill ha med på bussresan.

Bussigt fick möjligheten att intervjua Lena Johansson från Småland, som har lagt åtskilliga kilometer bussresa under sig. Hon började med en tur till Paris redan 1985, och har sedan dess hunnit med 38 resor! Hon har rest mycket med sina barn, hon styr upp eventuella toalettbesök som är på väg att gå fel och hon tipsar om bra saker att tänka på när du reser med buss. Har ni frågor eller funderingar på något som rör bussresor så ställ en fråga inne i vårt reseforum, så är vi på Bussigt nästan helt säkra på att Lena har svaret. Trevlig läsning och mycket nöje!

Fakta

Namn:  Lena Johansson
Medlem på Bussigt: 3pa2
Yrke: Arkivarbetare fd busschaufför
Bor: 
Småland
Ålder:
61
Senaste bussresa: 
Juni 2017
Bästa minne från en Bussresa:
Oj, så svårt välja. Varje resa har haft sin tjusning, men allra första resan till Alperna 2004 var något alldeles extra. Åkte med Scandorama ner till den lilla byn Alpbach på en 14-dagars-tur.  I början av juni där snön fortfarande låg kvar på topparna samtidigt som vi hade 30 plusgrader i byn. Både jag och mina barn, som då var 14 och 12 år , blev förälskade i Österrike och har om o om igen återvänt 🚌.

 

3pa2 på Bussigt

Berätta kort, vem är du?
Jag är en helt ordinär, svensk kvinna som alltid älskat att resa oavsett om det varit 2 km eller 2000 km. Har tre barn som numera är vuxna och har flyttat hemifrån. På fritiden släktforskar jag och läser böcker om kommande resmål

 


Hur ser din bussresehistorik ut?
Min allra första bussresa skedde oktober 1985 med Europa-Touring ner till Paris. Sen rullade det bara på och nu har jag avverkat ca 38 resor till.

Vart gick din senaste bussresa och hur var den?
4-dagars till Celle med Ölvemarks. Liten, lagom tripp till en härlig småstad.

Vad är det bästa med att resa på bussresa jämfört med övriga resesätt?
Jag har varit yrkeschaufför och detta var och är total avkoppling för mig. Väljer bussbolag där utflykterna är tillval p.g.a. att jag rest så mycket och redan sett en del utflyktsmål. Jag klarar mig därmed oftast själv på själva resmålet. Kan nästan handla med hem vadsomhelst. En resa till Österrike köpte jag och alla barnen nya vandringskängor + stor bag till de som yngste dottern sen hade på golvet under sina fötter hela resan hem. Sonen fann ett långt svärd i en butik vid ett stop i Rothenburg och i ilfart sprang tillbaka till bussen och fråga chauffören om han fick ta den med hem…. Svar ja! Så snabbt tillbaka till butiken och stoltare, gladare unge har jag aldrig sett ⚔.  En medresenär hade sätet bredvid sig tomt genom hela resan och en dag kom hon och hade köpt en 150 cm hög docka som satt fastbältad resten av resan.

Har du något favoritland, och isf. varför?
Österrike för den rena luften, enorma vyerna, goda maten och vänliga människorna 🇦🇹.

Vilka tre artiklar är viktigast att packa med sig när man reser på en
längre bussresa?
Tror detta beror på ens personlighet och på resmålet. Men något till självförströelse under färden och vid “Stau”. Har oftast korsordstidning, en bok och musikspelare med. Men har sett kvinnor som har virkning, stickning eller annat handarbete med. Min ena dotter brukade ha broderi med.

Landets valuta. Många länder och särskilt små byar tar ej kort varken i affärer eller restauranger. Och du kommer kanske inte till bank eller bankomat i första taget.

Det viktigaste är egentligen ingen sak utan att du är förberedd och om du reser med barn – har förberett barnen. Läst på lite om resmålet, kollat upp hur många mil och timmar resdagarna tar, ställt om dig ifall du har stressigt liv och varvat ner innan du sätter dej på bussen. Nr 3 är det allra viktigaste, för dina medresenärers trevnad och för att du själv skall få ut det bästa och mesta av din resa.

Vad är det knasigaste du upplevt på någon av dina bussresor?
Slutar aldrig förvånas över medresenärers manér men det vore taskigt ta upp sådana exempel här. Har varit med om fåtal malörer, men en chaufför körde oss inte bara ända fram till hotellet utan bokstavligen körde PÅ hotellet. Han hade lite dålig koll på bussens omfång, så att säga 😀.

En gång stannade bussen nånstans i Tjeckien för chauffören behövde rast och vi resenärer behövde pinka. Men stället hade bara en herrtoalett och en damtoalett och vi var 56 personer. Jag är inte den som är den utan bad den manliga delen att helt enkelt gå bakom bussen och ställa sig i rad mot buskarna och så ställde vi ena dottern som vakt utanför dörren till herrarnas som av någon anledning ej gick låsa och så hann alla damer med vad de skulle. Det blev mycket fnissande och på köpet blev det många nya vänskaper. Guiden som vi rest med förr kom inspringande efter att ha upptäckt männen på rad bak bussen. Hon trodde dasset var sönder men så fick hon se mig dirigera damerna, och gapskrattande sa: “borde räknat ut att du skulle styra upp det så alla hinner få sig en slurk kaffe också” 😂.

Berätta hur en typisk dag ser ut när du är iväg på en bussresa?
Vaknar tidigt, sätter bums på tv med en lokal station för att höra landets språk och få väderrapport för dagen, I Österrike kollar jag även väder-web-kamerorna som finns på topparna. Sen ner för att njuta av frukostbuffén. Vad vi skall ägna dagen åt bestäms oftast kvällen innan men det brukar följa ett mönster. Vi ger oss gående iväg efter frukost med karta i handen mot ett kulturellt mål (om vi är i stadsmiljö) som museum eller historisk byggnad. Är vi i småbyar blir målet kyrkan eller kanske en närliggande by via buss, eller en topp med linbanan.

Oftast blir det lunch på “målet” och därefter läggs kartan åt sidan och vi snirklar oss tillbaka via bakgator & omvägar till hotellet, för att anlända så vi hinner med en bastu eller bad före middagen. Efter middagen blir det promenad eller barbesök för att frottera sig med de andra bussresenärerna eller med lokalbefolkningen.

Upplever du att det finns förutfattade meningar om bussresor och i så
fall vilka är det?
Oja … massor.

  1. Orkar ej sitta så länge på bussen – totalt omedvetna om alla intressanta stopp och besök utmed vägen som ingår.
  2. Vill inte vara med i en dagisgrupp ledda överallt av en fröken – totalt omedvetna om att guidade turer är frivilliga.
  3. Vill bestämma själv var jag skall äta och vad jag skall se – men den friheten har du även på bussresor. + många fler

Jag har lyckas omvända många……..

Om du skulle tipsa någon att resa till ett speciellt resmål, vilket hade
du då rekommenderat och varför?
Beror lite på personens ålder och om de reser med barn eller ej. Säger de landet så berättar jag om min resa dit och jädrans vad jag kan snacka! De flesta brukar nappa. Är faktiskt utbildad guide men aldrig haft det som yrke – bara som hobby.

Hur går det till när du bokar dina bussresor, och med vem reser du
helst?
Jag ringer alltid in mina bokningar. Reser numera enbart med Scandorama och Ölvemarks.


När och vart bär det av på din nästa bussresa?
Jag reser efter midsommar till St Anton i Österrike 🌍. 

Vem tycker du att vi borde intervjua hör på Bussigt nästa gång?
Någon som jobbat som chaufför på bussresor. Min sympati ligger alltid hos chauffören som oftast hoppar in och hjälper till vid av- och pålastning.

 

Vi på Bussigt tackar Lena för dessa inspirerande rader, om hennes många bussresor 🙏.

Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close