Intervjuer

Alex “Swedish Nomad” Waltner om att resa världen över på heltid

En av Sveriges största resebloggare om att leva som digital nomad

Swedish Nomad, eller Alexander Waltner som hans riktiga namn är, är en svensk resebloggare och fotograf som reser jorden runt på heltid med flickvännen Christine. Han startade bloggen för att dela sin passion om resor och för att inspirera andra till att ge sig ut i världen.

Utöver det är tanken att förenkla resandet och hjälpa andra genom användbara tips och reseguider. På bloggen kan du förvänta dig en unik mix av budget, kultur, lyx, fina bilder, ansvarsfullt resande och restips utifrån “Alex” egna upplevelser.

Fakta 
Namn: Alex Waltner
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Resebloggare/Fotograf
Intressen: Resa, matlagning, fotboll, historia, djur och natur
Hemsida: www.swedishnomad.com
Sociala Medier: @swedishnomad

Hur har din sommar varit? 

Den här sommaren har varit lugn hemma i Sverige, en välbehövlig paus från 4 års resande. Ett par kortare resor har jag dock hunnit med, bland annat i Groningen, Parma, Malmö och runt i Skåne.

Vem är Alex Waltner? 

En 28 årig självlärd fotograf och professionell resebloggare från Skåne med passion för att resa och hjälpa andra.

Hur gick det till när du började blogga, och varför blev det just om resor? 

Jag har egentlig aldrig varit duktig på att skriva, men jag gillar att hjälpa andra och därför ville jag dela min passion för resor och ge mina tips från platser jag besöker. Att min blogg handlar om resor kom naturligt eftersom att det är det jag brinner för mest.

När jag började blogga så hade jag först en annan blogg som inte finns längre, och det var där jag upptäckte att man faktiskt kunde tjäna pengar på sin blogg. Detta var år 2012. Inspirationen fick jag från en amerikansk resebloggare som heter Nomadic Matt.

Hans reseblogg är världens största och när jag började blogga var han ett bevis på att det faktiskt gick att blogga på heltid om resor.

Beskriv en typisk vecka i ditt liv just nu? 

Just nu reser jag och då ser dagarna i stort sett likadana ut även om platserna ändras. Tidiga morgnar ifall vi är på ett populärt ställe för att fotografera vid soluppgång, utan andra turister. Annars går jag upp runt 8 tiden, kollar mail, äter frukost och dricker en kaffe innan det är dags för sightseeing.

Vi brukar dela upp dagarna med olika teman och platser som ligger nära varandra. Ibland följer vi ett schema som vi gjort upp på förhand och ibland så åker vi bara till olika ställen vi vill besöka och tar det därifrån.

Vi brukar komma hem någon gång efter solen gått ner och då lägger vi upp bilder på sociala medier, svarar på mail och gör annat som behövs göras med bloggen eller samarbeten.

Hur ser din bussrese-historik ut?

Jag har åkt en hel del buss i Europa, särskilt i Polen. Det är utan tvekan ett av de bästa länderna jag åkt buss i. Det är billigt och det finns bussar till alla städer och sevärdheter. Annars har jag även åkt en del långfärdsbussar i Asien.

Hur gör du för att klara en längre sträcka med buss? 

Jag har alltid med mig snacks, dricka och min resekudde från Cabeau. Är det en riktigt lång resa brukar jag ladda ner offline-listor på Spotify som jag kan lyssna på och ha en filt om jag vill sova. Det är inte kul att frysa när man ska sova och nästan alla bussar har A/C som kan blåsa kyligt.

Hur går det till när du bestämmer dig för din nästa resa? 

Det är lite olika, men oftast finns det något resmål vi vill åka till och efter det brukar vi gå in på Skyscanner och söka efter flyg från det landet eller resmålet och se vart man kan åka billigast. På Skyscanner kan man söka på alla länder och resmål från en viss destination.

Om vi tänker oss resmål i Europa som är rimliga rent geografiskt för bussresenärer att upptäcka. Har du någon stad/plats/land som du brinner lite extra för och i så fall varför? 

Polen rekommenderar jag starkt för buss. Polskibus är bland det bästa för lägsta pris som vi provat med stopp på flera destinationer runt om i landet. Polen har också mycket att erbjuda, oavsett om man vill se stad, natur eller uppleva kultur och historia.

Låt säga att du åker med på en guidad bussresa i Europa. Vart skulle ni resa och vilket tema vill du ha på resan? 

Jag brukar aldrig åka på guidade resor, men om jag skulle välja något så hade det varit till ett resmål med mycket historia där reseledaren är särskilt kunnig.

Du är ju minst sagt en van resenärer! Har du några generella tips till oss svenskar som vi bör tänka på när du reser utomlands? 

Kom alltid så förberedd som möjligt. Läs på om kulturen i förväg, lär dig några lokala fraser, gör dig familjär med den lokala valutan, kolla upp sevärdheter och mysiga områden, restauranger m.m. Då har du bäst chans att få se så mycket som möjligt.

Om man redan i förväg vet lite grann om resmål man ska åka till, så är det dessutom lättare att ha en givande konversation med lokalborna, som så klart kommer bli lite extra imponerade av dina kunskaper och att du gjort dig mödan att lära dig lokala fraser. Det är alltid uppskattat!

Och glöm inte att vara öppen för nya saker, det är en del av resandet och det är alltid roligare att säga ja och prova något nytt även om det till en början verkar konstigt eller annorlunda.

Om du blickar framåt 15 år. Vad ser du för trender och mönster inom resandet? 

Jag tror att man kommer vilja ha mer kulturella upplevelser, resa mer ansvarsfullt och söka sig bortom städerna. Fler och fler kommer nog att resa på egen hand istället för klassiska charterresor.

Det digitala kommer antagligen också finnas mer involverad inom turismen. På vilket sätt har jag dock ingen aning om, men det ska bli spännande att se. Just nu är det ju sociala medier som går framåt snabbt och som inspirerar många till resande och nya platser.

Vi som följer dig i dina sociala kanaler vet att du gärna rör dig utomlands och reser till andra länder än just Sverige. Men om du får välja tre smultronställen i Sverige, vilka blir det då, och varför? 

Ystad, Sandhammaren och Ven. Det får bli tre skånska ställen då det är där jag varit runt mest i Sverige.

Ystad är troligtvis Sveriges charmigaste småstad som kan besökas året runt. Sandhammaren är den finaste sandstranden jag sett i Sverige med sand som i Karibien. Ven är det där perfekta dagsutflyktsmålet med idylliska hus och landskap, där man kan ta sig runt enkelt och kul med cykel (bäst med tandemcykel).

Hur såg ditt resande ut som barn och hur tror du att det har påverkat ditt sätt att resa idag? 

Jag reste iväg för första gången till Kanarieöarna, närmare bestämt Lanzarote när jag var 10 år. Efter det dröjde det 5 år tills jag åkte till Ungern med min pappa, där jag har rötter ifrån genom min farfar.

Jag har knappt rest något innan jag fyllde 20, men det är något jag drömt om sen jag var liten och kollade på alla National Geographic dokumentärer. Jag har fått se platser som jag aldrig ens trodde jag skulle sätta min fot på och det har väl gjort att jag uppskattar det mer och inte tar det för givet.

Vad händer härnäst? Vilka resor är planerade framöver? 

Just nu är vi på Hawaii i 3 veckor och ska utforska öarna Oahu, Maui och Kauai. Efter det blir det att uppleva julen i New York innan en kort resa till Los Angeles. Nästa år finns inga resor inplanerade ännu, men jag har ögonen på Afrika och hoppas kunna utforska flera länder där under 2019.

Bilder från Alexanders resor

Swedish Nomad med mäktiga berg i bakgrunden
Swedish Nomad med mäktiga berg i bakgrunden
På resande fot i Havanna
På resande fot i Havanna
Flickvännen Christine vid Sandhammaren
Flickvännen Christine vid Sandhammaren
Dags för middag på Maldiverna
Dags för middag på Maldiverna
...mer Havanna
…mer Havanna
Uppklädda i Kyoto, Japan
Uppklädda i Kyoto, Japan
Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close