fbpx
IntervjuerNyheter

Reseskribent Moa om äventyr, träning och bussresor i Sydamerika

Hon driver populära resebloggen Lycklig & Levande sedan 2016

För reseskribent Moa Harryson var det kärleken till det skrivna ordet och resandet som fick henne att starta resebloggen Lycklig & Levande 2016. I denna intervju berättar hon bl.a. om hur hon får till träning när hon reser, att hon numera räknar svenska nationalparker, och om besöket på världens största busstation.

Fakta
Namn: Moa Harryson
Bor: Mölndal
Sysselsättning: Reseskribent, innehållsskapare och ingenjör.
Intressen: Friluftsliv, resor, vandring, klättring, löpning, styrketräning och hundar.
Hemsida: lyckligochlevande.nu
Sociala medier: lyckligochlevande.nu på både Facebook och Instagram

Hur är läget såhär när hösten tagit ett stadigt grepp om oss?
Tack, det är bra – jag älskar hösten dels för den klara krispiga luften som är ute, men även för de mysiga stunderna inomhus när det blir lite mörkare. Det är något charmigt över att terminen och jobben drar igång igen och jag njuter lika mycket på hösten som under andra tider på året. Genom mina resor har jag verkligen insett hur få förunnat det är med årstider – och uppskattar dem verkligen allihop.

Vem är Moa?
Jag är en nyfiken äventyrslysten tjej som lätt blir rastlös och gärna upptäcker nya platser och miljöer. Detta balanseras upp av den reflekterande, djupa sidan av mig som tänker igenom livets mening, om jag är på rätt väg, vad jag vill, hur jag kan påverka min situation o.s.v. Jag älskar såklart att resa och upptäcka världen, senaste längre resan genomförde jag tillsammans med min sambo under 2017 då vi sålde lägenheten och möblemang för att möjliggöra att leva platsoberoende en period. Det var en häftig erfarenhet att leva utan fast bostad.

Det senaste året har jag dock varit mer inriktad på Sverige och friluftsliv, jag har besökt 14 av Sveriges 30 nationalparker och ser fram emot att upptäcka mer i närområdet och våra grannländer där jag vill cykla, vandra och springa. Äventyr och att upptäcka främst natur är det som genomsyrar mina resor.

Hur kom det sig att du började blogga och blogga om just resor?
Både att resa och att skriva har länge legat mig varmt om hjärtat. Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka mig skriftligt om det jag upplever, och jag har länge dokumenterat mina resor, som på den tiden gick från egen dagbok till resedagboken på webben för familj och vänner under första långresan. Det utvecklades sedan till enklare bloggar fram tills Lycklig & Levande lanserades 2016.

Så jobbar hon med resebloggen

 

Arbetar du heltid med ”Lycklig & Levande” eller är det ett sido-projekt?
Fram tills nu har Lycklig och levande varit ett sidoprojekt som varit en hobby av rent intresse. Jag är biomekanikingenjör i grunden och har arbetat som det, jag sa dock upp mig förra hösten för att satsa mer på skrivandet och har under våren läst skrivstudier på universitetet, vilket är något som jag länge velat göra. Jag tycker mycket om det skrivna ordet och att uttrycka mig i skrift, vilket är något jag vill utveckla både inom och utanför bloggen. I samband med studierna i våras så startade jag upp ett företag med syfte att även bloggen ska ingå i det.

Hur ser din bussrese-historik ut?
Efter vårt år i Central- och Sydamerika skulle jag säga att mitt buss CV har växt sig starkare. Väldens största busstation i Sao Paulo, Brasilien var häftig att uppleva. I Sydamerika är det trots kontinentens storlek buss som är det centrala färdmedlet. Bussarna är av mycket högre standard än här, vissa av dem kan liknas med att resa businessklass på flyget där man kan ligga helt raklång, får mat serverad m.m. Då är det inte lika jobbigt ett åka en 12–20 timmars bussresa. En del bussresor på kontinenten kan sträcka sig över 48-50h. I Centralamerika består många bussar av de så kallade ”Chicken buses”, som från början är USA:s gamla skolbussar tror jag. Den typen av bussfärd är en upplevelse i sig, men inte särskilt bekväm. Det är kolossalt packat med folk och man får oftast stå upp under hela resan, när man tänker att ”nä men nu är det i alla fall fullt” så trycker de in tio-tolv personer till. Denna procedur upprepas några gånger tills fötterna lyfter från marken och man bärs av människorna runtom. Bussarna är ju lokalbussar som brukas av lokalbefolkningen så på sina ställen finns det ju anordnade turistbussar för den som hellre önskar det.

Även från våra tidigare långresor har vi mestadels förflyttat oss med buss just för att vi gärna vill ta del av landet, miljön och naturen när vi reser. Jag minns särskilt en bussresa från Laos huvudstad upp till gränsen mot Thailand i norr, det var en riktigt taskig buss och vi hade drygt 13-14 timmar framför oss på natten. För de som inte har varit i Laos är deras vägar inte i särskilt gott skick, det var kallt, skumpigt och vi frös hela natten. Men även i Sydostasien finns det riktigt god kvalité på en del nattbussar, bland annat i Vietnam där vi reste under natten flera gånger. Där var bussarna oftast inredda med tre bäddar i höjd, lite som smala våningssängar. Om man inte fick plats så löste man det genom att lokalbefolkningen la sig på golvet i gången.

Vad tänker du främst på när du hör om guidade bussresor i grupp?
Jag tänker att jag inte är så bekant med det – och så tänker jag på min svärmor som ofta reser på gruppresor med buss. Jag är ju lite av en resenär som gärna går min väg och inte anpassar mig till ett schema, men så tänker jag att jag någon gång gärna skulle prova – för jag vet ju inte hur det är förrän jag testat!

Rutiner krävs för att träna på resan

 

Vi som följer dig i dina kanaler vet att du förutom att resa också är intresserad av träning och hälsa. Har du några bra knep för att få till träning även under resor?
Det stämmer, jag är en aktiv person som har ett stort rörelsebehov för att må bra både fysiskt men även psykiskt – vilket vi alla mår bra av. Jag tror starkt på att hitta ditt eget varför till träningen, d.v.s. syftet bakom träningen – om du har ett tillräckligt tydligt varför kommer träningen att bli av oavsett dag, årstid och plats. Sedan spelar det ingen roll om det ditt varför är att du ska få mindre ont i ryggen, orka leka med barnen eller springa ett maraton. Det måste bara vara tillräckligt starkt för dig.

Jag tror även på rutiner, främst för de som vill komma igång med kontinuerlig träning, en inarbetad struktur som fungerar för dig och som är anpassad för dig och ditt liv. ”Dagens träning är morgondagens motivation” är något jag ofta tänker på och i mångt och mycket handlar det ju om att bibehålla och skapa motivation – den kommer inte av sig själv. I övrigt vill jag skicka med tanken att den bästa träningen är den som blir av, gör det inte för komplicerat – rörelseglädje är viktigast!

Hur går dina tankar om hållbart resande? Har du några principer du följer när det kommer till resor och miljöpåverkan?
Den här frågan är tuff, för jag vill inte bli placerad i något fack åt något som helst håll. Jag tycker att det är svårt, vi måste alla ta ansvar för det här men debatterna känns ofta fyllda av skam och skuld. Vi har alla olika förutsättningar och måste utgå från oss själva. Intresset för friluftsliv och natur går hand i hand med att verka för att resa hållbart och miljömässigt. Lycklig och levande vill förmedla att resande ska ske med medvetenhet kring miljö, natur och kultur. Dessa frågor bör lyftas och reflekteras kring mer i bloggen för en transparent diskussion kring det. Lycklig & levandes syfte är att inspirera, motivera och informera om olika resor – inte att komma med pekpinnar om vad som är rätt och fel. Alla har ett eget ansvar i frågan att tänka och agera med eget förnuft.

Om du skulle få producera och guida din egen gruppresa. Vart skulle resan då gå och vilket tema hade du haft på resan?
Vad roligt att du frågar, jag har aldrig tänkt på det tidigare! Jag skulle kunna tänka mig att arrangera en resa till något eller några land i Sydamerika troligen Chile med fokus på att uppleva kulturen och de magiska miljöerna!

Grekland & Österrike är favoriter

 

Om vi tänker oss resmål i Europa som är rimliga rent geografiskt för bussresenärer att upptäcka. Har du någon stad/plats/land som du brinner lite extra för och i så fall varför?
Det är nog ingen hemlighet att jag tycker väldigt mycket om Grekland. Jag återkommer till stor del på grund av människorna, mötena, miljöerna och maten här. Det kan givetvis vara lite knöligt att resa till Grekland med buss, men det går ju om man vill. Ett annat resmål som jag tycker är perfekt för bussresa är Österrike som jag gärna skulle upptäcka mer utav. Särskilt under vandringssäsongen då jag mestadels besökt under vintersäsong.

Om du blickar bakåt i ditt liv. Hur har ditt resande förändrats genom åren? Vilka ingredienser är viktiga när du väljer nästa resmål?
Mitt resande har utvecklats från att från början vara just enbart semesterresor som barn och till att vara upptäcktsfärder, personlig utveckling och äventyr. Under en resa till Borneo 2013 besteg jag Mt. Kinabalu och mitt intresse för vandring och klättring föddes. Jag väljer resmål som väcker något inom mig, en mersmak och ett intresse – främst oftast för miljöerna och naturen.  Samtidigt som jag har funderat kring det där med vad det är som gör en destination bra och landar ofta i att det är människorna och mötena som gör att jag minns en del resmål starkare än andra. Återkommande resmål är nog därför dem jag upplever skapar givande möten med antingen likasinnade resenärer eller intressanta möten med lokalbefolkning.

Vad händer härnäst? Hur långt fram har du någon spännande resa inbokad?
Jag är precis hemkommen från en resa till Grekland och planerna framåt rent resemässigt är ganska blanka, det blir skidor i Funäsfjällen över jul där vi har egen stuga. Utöver det en del weekends och jobbresor under hösten. Sedan är jag sugen på en längre utlandsvistelse – med siktet inställt på Afrika som är blankt för mig, men vi får se när det blir.

Bilder från Moas resor

Resebloggare Moa Lycklig & Levande Harryson
Funäsfjällen
Torres del Paine, Patagonien
Saltöknen, Bolivia
Norrland
Grekland
Brasilien
Atacama, Chile
Resebloggare Moa Lycklig & Levande Harryson
Huaraz, norra Peru
Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close