Medlem i fokus

Medlem på Bussigt: Bengt-Olof Petersson

Bengt-Olof om opera och varför Tyskland är bästa resmålet.

Opera är verkligen något som Bussigts medlem Bengt-Olof Petersson, från Österlen kan. Här får vi chansen att bekanta oss med denna musikkunnige mångsysslare och höra hans syn på bussresande, musik och varför just Tyskland är så bra att resa till. Trevlig läsning!

Fakta
Namn: Bengt-Olof Petersson
Bor: Simrishamn, Österlen
Intressen: Musik, opera och klassisk musik

Instagram: @bengtolof_petersson63


Berätta kort, vem är Bengt-Olof?

Jag heter Bengt-Olof Petersson och är pensionär sedan fem år tillbaka. Således är det jubileumsår för mig i oktober. (70 år). Jag bor i Simrishamn. Mina intressen är musik, opera och klassisk musik. Jag är också mycket intresserad av min släkts historia och håller då kontinuerligt på med att uppdatera mitt släktträd. Jag har arbetat som universitetsadjunkt på Linneuniversitet Jag är Leg. sjukskötare i psykiatrisk vård Vårdlärare. Fil kand i pedagogik. Fil. Mag. i pedagogik med inriktning mot vårdpedagogik. Licentiat i vårdvetenskap – vårdvetenskapens didaktik. Mitt ämne är handledning för vårdare och hur de genom handledning kan fördjupa sina kunskaper om vårdvetenskap. Är medförfattare i böcker om handledning, dess innehåll, teori och metodik.

 
Hur har sommaren varit?
Min sommar har varit intensiv med mycket musik. Jag är med i ett kammarmusikaliskt sällskap Pro Musica och vi har varit engagerade i musik i Äppelriket 2018. Det var 6 konserter och fyra av dem var mycket bra. Musik handlar ju om tycke och smak, så fyra av konserterna blev jag väldigt förtjust i.
 
Hur ser din bussrese-historik ut?
Jag har åkt rätt mycket bussresor. Platser jag varit på med buss är; Skagen, Berlin, Flodkryssning Rehn-Mosel. Normandie och Paris. Paris var den senaste bussresan. 
 
Vad är det bästa med att resa på bussresa jämfört med övriga resesätt?
Bästa med bussresa är att få möta olika människor från andra delar av landet. Ett bra måtto med bussresor är “gå på bussen och låt bli att tänka”. Dvs. vi (bussarrangören) sköter allt det praktiska och jag som resenär får ägna mig åt att njuta av det förbipasserande landskapet.
 
Har du något favoritresmål, och i så fall, varför?
Favoritresmål är Tyskland. Berlin. Mycket därför att utbudet av musik och opera är stort där. Berlin är en oerhört vänlig stad och det är lätt att hitta till olika platser i staden. I Berlin har jag varit på Berliner Philharmonie och hört Berlinfilharmonikerna. Jag hörde då Gustav Mahlers “Das Lied von der Erde. Med vår Ann-Sophi von Otter. Det var en mycket fin konsert. Opera i Berlin har det inte blivit än men står på listan. Likaväl står en bussresa till Hamburg för att gå på opera i det nya operahuset där.
 
Om du skulle rangordna dina opera-upplevelser utomlands, hur skulle det då se ut?
Det är svårt att rangordna något. Man får vara ganska kritisk till utbudet. Det kan vara mycket bra och ibland mycket tveksamt.

Hur står sig Sverige i konkurrens med att se opera utomlands?

Vi har en stor operatradition i Sverige och vi står oss bra i konkurrensen från utlandet. Då jag arbetade i Växjö hade jag stol på Göteborgsoperan. Nu blir det Malmö och Malmö Opera står mycket högt i konkurrensen om att vara en av de bästa operascenerna i Sverige.

Vilka tre artiklar är viktigast att packa med sig när man reser på en längre bussresa?
Jag skulle packa med turistinformation. Läsplatta och telefon samt en god bok.

Berätta hur en typisk dag ser ut när du är iväg på en bussresa?
En typisk dag är tidiga morgnar. God frukost och sen ut på tur antingen på tu man hand eller med researrangören. Det får bli besök på någon bra krog och något bra café. Jag tycker om att gå omkring och titta på olika saker. Muséer, kyrkor, platser och jag tycker mycket om sensationella platser som tex. Alexanderplatz (Berlin) Kurfürstendamm, Potsdamer Platz, Trafalgar Square och de stora härliga platserna i Paris.

 
Upplever du att det finns förutfattade meningar om bussresor och i så fall vilka är det?
Nej jag har inte mött några förutfattade meningar.
 
När och vart bär det av på din nästa bussresa?
Jag tror att det snart är läge för en Berlinresa men även Prag och Wien lockar.

Vi avslutar med några bilder från Bengt-Olofs senaste bussresa – Paris med Ölvemarks Holiday

 

Bengt-Olof och Ludde utanför Louvren
Bengt-Olof och Anja njuter vid Montmartre
I djupa samtal med guiden Boye
..fler samtal med Boye
En god belgisk öl

 

Guidning
På väg in i Paris
Sacre Coeur
Njuter av vårsolen i Paris
Collage från resan

 

Tack för pratstunden! 

Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close