IntervjuerResebloggar

Anna Ström Åhlén om att gång på gång smaka på “the Big Apple”

New York-experten Anna, om bussresor, Budapest och såklart New York!

Är du nyfiken på världsmetropolen New York och vill hitta de där verkliga pärlorna som gör att du tar med dig minnen hem för livet? Då är det till Anna Ström Åhléns reseblogg du ska klicka dig! Här får du tips om de bästa takterrasserna, “hemliga” barer, hummer i korvbröd och såklart massor med andra grymma matställen.

Nu reser Anna inte enbart till New York, så självklart får du ta del av andra spännande platser hon besöker och hennes tankar kring att resa. Exempelvis så spenderade hon delar av sommaren på sagolika Karpathos i Grekland. Trevlig läsning!

Namn: Anna Ström Åhlén
Bor: I Strängnäs
Sysselsättning: Driver eget företag som copywriter och kommunikatör
Blogg: www.newyorkmybite.com
Instagram: @newyorkmybite

Vem är Anna Ström Åhlén?
Jag är en resglad person, med stor aptit på nya upplevelser och möten. Privat är jag gift och mamma till tre söner. Jag bor i en småstad men mitt hjärta tillhör för alltid Stockholm och New York. Ändå älskar jag naturen lika mycket – jag vill ha båda världarna!

Du driver resebloggen “New York – My Bite of the Big Apple & Other Bites of The World”. Hur och när började det och hur skulle du beskriva bloggen?
Skriva och resa har alltid varit mina största intressen. En höstdag 2011 blev längtan tillbaka till New York så stark att jag var tvungen att skriva av mig, att dela min passion med andra New York-fantaster. Jag startade New York-bloggen som innan jag visste ordet av växte – över förväntan. Tanken är att ge både tips och inspiration till alla som älskar eller längtar till New York, oavsett om de aldrig varit där eller återvänder så ofta de kan. Eftersom jag även reser till andra ställen startade jag också en allmän reseblogg. I år, 2018, slog jag ihop bägge bloggarna till en. I två parallella kategorier kan man nu följa alla mina resor, både nära och fjärran.

Hur gick det till när du föll för just New York, och när var detta?
Jag brukar säga att jag nog har bott där i ett tidigare liv (skratt). Det har alltid funnits en längtan dit, som givetvis blivit starkare av alla filmer och serier jag sett genom åren. När jag väl kom dit föll jag handlöst och har sedan dess blivit beroende av att ständigt återvända. Staden är som ett levande väsen, med enorma kontraster, ett gigantiskt utbud och ständigt i förändring. Det är staden för alla, där allt kan hända och verkligen händer: bakom nästa gathörn, i nästa minut …

Vi vet ju att ditt favoritresmål är New York, men har du någon plats i Europa (på bussrese-avstånd) som du skulle vilja rekommendera, och i så fall varför?
Budapest! Jag blev riktigt förälskad i staden när jag var där för ett par år sedan. Det är en stad med mycket vacker och varierad arkitektur, det går att bo riktigt billigt på lyxhotell och äta gott. Missa inte heller att uppleva den ungerska landsbygden, bara en kort bussresa (!) bort: såsom den idylliska staden Szentendre.

New York – de bästa tipsen!

Många bussföretag arbetar idag även med flyg som färdmedel för att ta sig till destinationer längre bort, för att sedan resa runt med buss på plats. New York är definitivt ett drömresmål för många, så hur skulle du rekommendera att man lägger upp sin resa om man har ca 2–3 dagar där? Vad får man inte missa första gången man besöker staden?
Till att börja med tycker jag man borde ha minst en vecka första gången i New York! Men visst är några dagar bättre än inga. Här är några av mina ”måsten”:

Se staden från ovan, antingen från någon av de högsta byggnaderna eller en takterrass. Det sistnämnda kombineras gärna med en drink i solnedgången. Promenera också mycket, för att bäst uppleva stadens mångfald. New York är faktiskt som flera städer i en! Visst ska du besöka Times Square och Central Park. Men ta dig också söderut, till West Village där träden bugar över slingrande gator och husen är låga. I Nolita och East Village myllrar det av bra restauranger och barer, för att inte tala om alla unika butiker. Ät hummer i ”korvbröd” på Luke’s Lobster, ta båttur på East River och promenera gärna över Brooklyn Bridge. Men gör det tidigt på morgonen innan alla andra kommer på samma tanke. Runt Union Square finns ett shoppingmecka med flera bra outletvaruhus och en magisk utsikt från högsta våningen på min favoritoutlet Burlington. Hinner du, så besök även en speakeasybar på ”hemlig” adress, för en fläkt av förbudstiden. Gå på jazzklubb är också en klassisk New York-upplevelse.

Hur är din relation till just bussresor? Har du någon erfarenhet av den typ av resor?
Jag har inte åkt på några riktigt långa bussresor än. Den längsta var en heldagstripp Kroatien/Montenegro tur och retur. Tyvärr fanns det ingen toalett ombord, så det blev en pärs för alla. Dock hann vi ut i sista sekunden! Däremot har jag busspendlat mycket, mellan min universitetsstad Linköping och min barndomsstad Motala.

Vad ser du för fördelar respektive nackdelar med att resa med buss?
Fördelar: Det är en insats för miljön som alternativ till flygresor. Man sitter bekvämt och upplever omgivningen på ett sätt som göra resan mer än en transport från A till B. Dessutom blir det ju lätt en stor gemenskap på arrangerade bussresor.
Nackdelar: Det uppenbara, att resan kan ta lång tid. Men det underlättas ju med regelbundna pauser. Jag har också tyvärr lätt för att bli åksjuk. Därför brukar jag använda så kallade seabands och de funkar även utmärkt på landbacken!

Om du skulle satsa på att resa på bussresa nästa gång, vart skulle du då resa och vad skulle du vilja se? Jag skulle gärna resa till Danmark igen, där jag var mycket som liten. Köpenhamn är en underbar och färgstark stad. Berlin står också på min bucket list; dit skulle det passa bra att göra en bussresa.

Har du något drömresmål i övrigt, om du bortser från hur du tar dig dit?
Seychellerna. Jag har alltid varit så fascinerad av naturen och djurlivet där. Sedan lär stränderna där vara något alldeles extra.

Till sist, en svår men stor fråga att svara på men: Varför reser du?
Resa är helt enkelt livet. Jag brukar säga så här: ”Ingen resa är för liten, ingen dröm är för stor”. Att uppleva sitt eget närområde kan vara minst lika givande som att åka till andra sidan jordklotet.

Att resa är också tre M: mat, människor och miljö. En resa leder alltid till nya, spännande möten som ofta ger vänner för livet. Eftersom jag är en foodie ser jag också fram emot att gång på gång smaka ”det godaste jag ätit”. Att uppleva nya miljöer är berikande för alla sinnen, med allt vad det innebär av natur, kultur och arkitektur. Dessutom utvecklas man som person när man vidgar sina vyer och utmanar sig själv.

Bilder från Annas resor:

Manhattan, New York
Warszawa
Mlini, Kroatien
Vackert hus i Malaysia
Pangkor Laut Resort, Malaysia
Kefalonia, Grekland

Foton: Anna Ström Åhlén samt Ulrika Andersson (översta bilden).

Stort tack från Bussigt!

Taggar
Visa mer

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close