fbpx
Resereportage

Underbara Paris med Boye, löksoppa och stegräknare!

På bussresa med Ölvemarks Holiday

Denna välskrivna reseberättelse ger oss en finfin inblick i hur det går till på Ölvemark Holidays populära 7-dagars bussresa till Paris. Stort tack och mycket nöje önskar vi på Bussigt. 

Sällskapet består av Anja, BO och undertecknad. Anja och jag har varit i Paris flera gånger, medan det är BO:s premiär.

Den 14 april äntrade 36 förväntansfulla resenärer Ölvemarks buss på Öresundsterminalen i Malmö. Reseledare Boye och chaufför Mikael hälsade oss välkomna och bussen avgick 0800. Vi är ett ganska jämngammalt gäng som drar iväg, övre medelåldern så att säga. Här finns mycket visdom och erfarenhet. Boye informerar som vanligt om säkerhetsföreskrifter, bussen och toaletten. Det är en damtoalett, d v s även den manlige resenären skall sitta ner vid förrättandet av behov.  

Vi kör över Öresundsbron och i Danmark informerar Boye om dagens lunch som skall intagas i Heiligenhafen på restaurant Zum alten Salzhaus. Här bjuds på bl a fläskytterfilé lök, svamp och pommes frites. Gott. Man kan även få fisk eller en vegetarisk tallrik. Numera fakturerar resebolaget luncher på vägen upp och ner samt utflykterna. Bra idé, då man inte behöver hantera dessa kontanter i bussen. Ett litet problem var att toaletterna inte fungerade på restaurangen. Vi fick skyfall och regnvatten gick upp i systemet. Brandkåren var fullt sysselsatt i Heiligenhafen med att tömma källare. 

Bussresa på Bussigt
På bussresa söderut med Ölvemarks Holiday

Det är god stämning i bussen och Boye sjunger lite visor. Vi är resenärer från Härnösand, Västerås och söderut. En del har övernattat på hotell i Hyllie (Malmö).  Vi nådde vårt övernattningshotell i Ratingen (Tyskland) kl 1930. Bra hotell och god buffé. Om man uppgav sin e-mail adress i receptionen, så fick men en valfri dryck till maten. Middagen ingår i resans pris medan man själv betalar drycken. Stämningen är hög vid middagsbordet. Nu ser man sina medresenärer för första gången i ansiktet, annars blir det mest nackar i bussen. Här knyts de första bekantskaperna. 

15 april 

Efter en god frukost, så rullar vi igen 0730. Vi kör in i Holland vid Roermond och vidare in i Belgien. Det är stilla i bussen på morgonen. Boye berättar kunnigt om länderna, historien etc.. Vi har cirkulerat i bussen idag. Vid varje ny resdag cirkulerar vi fem platser medsols. Detta gör att man får nya medresenärer intill sig. Idag har jag en kvinna i sätet bredvid vårt, som läser Ishiguros bok ” Never let me go” på engelska. BO sitter längst fram till vänster och Anja och jag bakom honom. Vi har väldig panoramautsikt när vi kör in i Bryssel för en stadstur till ”Grand Place”, torget mitt i Bryssel. Det blev besök vid Mannecken Pis, vilket betyder ”liten man som kissar” på brysselska och sedan lunch bestående av belgisk husmanskost bl a moules frites. Nu har vi bra väder och 18 grader. BO köper en kudde med motiv av van Gogh. Vi kör in i Frankrike ca 1500. De flesta tar siesta i bussen. Det hörs snarkningar från flera håll. 

Bussresa till Bryssel på Bussigt
Grand Place i Bryssel

Vi kör in i Paris via ett annorlunda håll. Mindre gator på baksidan av Stade de France. Bra Mikael. Vi når vårt hotell 1900. Vi checkar in och därefter går Anja, BO och jag till ett favoritställe, ”le petit Poucet” vid Place de Clichy och äter middag. 

Bussresor på Bussigt
På väg med bussen in till Paris

16 april

Bra hotell med centralt läge vid Place de Clichy. Hotel Modern de Montmartre. Idag skall vi upptäcka Paris på egen hand. Vi är laddade med, karta, bra skor och BO:s stegräknare. Vi går ut 0900 till Place de Clichy mot Operan. Ett måste, då BO är opera nörd och vill ha en bild av den gamla operan i huvudet och i telefonen. Därefter Tuileriträdgården, mellan Place de Concorde och Louvren. Det blev besök på ett vattenhål vid Seine. Här skall man hålla på sina grejor och inte sätta ryggsäck alltför synligt på trottarserveringen. En liten familj blev attackerad och tjuven fick med sig en väska.” Voleur, voleur!!!” skrek man, men tjuven försvann. Tjuvarna är väldigt fräcka. De stod bara 100 m därifrån och frågade turister om man ville skriva på ett papper medan avsikten var att muddra densamme. Det var ett helt gäng kvinnliga tjuvar, eller snarare flickor. 

Vidare till Louvren, där kön ringlade lång. Vi avstår besök och går vidare längs Seine till Notre Dame. Här gick vi in och tände ljus. Domen är en mörk skapelse och något dyster. Vi fortsätter över Seine igen till Centre Pompidou, ett museum för modern konst. Det passar oss bra. Här fanns bl a en utställning av Marc Chagall.  Vi lade ca en timme i museet, där vi också såg verk av Kandinskij och Picasso. Nu började vi bli hungriga, så det blev lunch i Maraiskvarteren. Paté de campagne samt entrecote till huvudrätt. Lunchversionen á 13.50 Euro per meny. Vi gick därefter upp till Place de la Republique och beskådade monumentet över Marianne, symbolen för Frankrike. Nu hade vi trötta fötter, så det blev taxi till hotellet (12 Euro). Vi hade avverkat 13500 steg (ca en mil). 

Bussresa på Bussigt
Bussigt tar en närmre titt på en Chagall

Det blev en välbehövlig siesta och sedan gick färden mot Montmartre. Avenue de Clichy till Pigalle och sedan upp de många trapporna till Sacre Coeur. Man kan även ta Funikularen (en slags tåg/linbana) upp till domen. Vi beundrade utsikten tillsammans med ett otal andra turister. Basilikan är verkligen värd ett besök. En ljus och fin interiör, betydligt mer inbjudande än Notre Dame. Fri entré liksom i Notre Dame. Därefter gick vi upp till turistfällan på Tertre – målarnas torg. Här huserar konstnärer som gärna målar av turisterna. Det blev provsmakning av ett , i Paris just nu, populärt belgiskt öl som heter Affligem. Gott! Efter torget gick vi ner några trappor till vår favoritrestaurang – Tavern de Montmartre. En till utsidan oansenlig taverna, men insidan bjuder på pittoresk miljö, och en fantastisk mat till rimliga priser. Här åt vi löksoppa, anka och ostar. En underbar löksoppa. Madame själv serverar och pratar med gästerna. Hon berättade att hon tillsatte löksoppan ”un petit dámour”, eller ” a bit of love” som hon sa. Det har varit en härlig dag i Paris och vi har gått närmare 20 000 steg. 

Bussresor på Bussigt
Solen skiner på Sacre Coeur

17 april

Idag är det varmt i Paris. 20 grader kl 0900. Vi tog bussen till Trocadero, en monumental byggnad vid Eiffeltornet. Man bygger väldigt och renoverar i Paris. Så ock vid Eiffeltornet. Man kunde inte gå in under tornet som tidigare, utan man fick betala entré för detta. Det känns som det är mycket säkerhetstänk i Paris. Vi gick över Almabron och beskådade prinsessans Dianas monument. Sedan vidare till Champs Elyssés och ner mot Place de la Concorde. Vi  tog ett vattenhål vi Gare Saint  Lazare, och sedan gick vi upp mot Place de Clichy och åt lunch på Brasserie ”La Luna”, mitt emot hotellet. Confit de Canard. Siesta.. 

Bussresor på Bussigt.nu
Eiffeltornet är ett måste när du är på bussresa i Paris

Kl 1700 följde vi med Ölvemarksbussen till La Defense, vilket är ett nybyggt område i utkanten av Paris. Här bor inte mycket folk, utan det är väldiga kontorskomplex där de största företagen huserar och olika arkitekter har tävlat om att rita spektakulära byggnader. Här finns en modern triumfbåge vilken kan inrymma hela Notre Dame under valvet. Mitt i området står en installation av Miro, liksom en staty av Marianne, Frankrikes grundare. Området är väl värt ett besök. Nutiden i Framtiden. Boye hade med sig lite Champagne som bjöds på i området.  Bussen togs oss tillbaka till hotellet, och det blev Foie Gras på ”La Luna” innan vi törnade in. 17 000 steg.

Bussresor på Bussigt
Nya Triumfbågen

 

18 april

Idag lovar man upp till 25 grader. Idag blev det shopping. Vi gick via Place de Clichy till Gare Saint Lazare och till de stora varuhusen La Fayette och Printemps. Det blev visitation av vakter innan vi fick gå in. Här var det inte mycket folk. Det är inga billiga affärer. Vi åkte högst upp och tog oss sedan nedåt. Det blev inget köpt här inte. Vi tog ett vattenhål och sedan in på C&A. En klassiker när vi är ute och reser. Här kan man köpa bra kläder  till hyfsade priser. BO och jag köpte pikétröjor á 3.50 Euro. Även Anja hittade något. 

Efter shopping gick vi upp till Place Pigalle för lunch på ”Det blå vildsvinet”. Det blev konfiterat lamm (BO), Foie Gras (Anja) och jag tog löksoppa. Siesta… 

På eftermiddagen tog vi bakvägen, via den stora kyrkogården,  upp till Sacre Coeur. Betydligt enklare att gå detta håll, då det går jämnt uppför istället för trappor. Vi besökte gallerier runt ”Tertre”,  bl a ett galleri med figurer av Dali, och konst som vi kunde njuta av. Tavern de Montmartre var stängd på onsdagar, så vi gick via Pigalle åter till Place de Clichy för middag. Vi bestämde oss för ” Le petit Poucet”. Det blev entrecote (BO), mixad charkuteriplatta med ost (Anja) och jag tog en hamburgare gjord på hästkött med stekt ägg på. Ca 15 000 steg 

Ja, då var Parisdagarna till ända. I morgon bitta kör vi norrut mot , i första hand Reims, och sedan Tyskland. Det har varit intensiva men fina dagar. Vi har sett det vi ville och BO är mycket nöjd. Paris är en stad man återkommer till hur många gånger som helst. La Defense var en ny och inspirerande upplevelse denna gång.  

19 april

Avgång 0800 till Reims för champagneprovning. Det blev lite filmvisning om processen och sedan provsmakning av två sorter. Vi fick information och erbjudanden av personalen. En hel del inhandlade champagne. Det blev en förmiddagsfika vid bussen innan vi fortsatte mot Luxemburg för lunch. Folk är fortfarande pigga och på gott humör. Boye är alert och Mikael kör på. Vi kommer fram till vårt hotell kl 2000 i Luedenscheid. Här fick vi ett stort och inbjudande rum Det blev buffé och sedan tidigt i säng.  

Bussigt - För dig som älskar bussresor
Champagneprovning

20 april

Bussen går 0715. Rotation i bussen som vanligt. Nu sitter vi långt bak. Jag pratar med ett par gubbar som spelar golf och en av dem hade varit på samma typ av golfresa som vi till Blanes i Spanien. Bott på samma hotell och spel på samma banor. Det blev lunch i Scharbeutz i norra Tyskland och sedan gränshandel i Heiligenhafen. Vi transporteras genom Danmark och når Öresundsterminalen kl 1930. Efter utcheckning på parkeringen nådde vi Tomelilla kl 2020. BO fortsätter direkt till Simrishamn.  

Ja, det var lite om vårens Parisresa. Man hinner med mycket på en vecka och vi tycker att det absolut inte är sista gången vi åker till Paris. Ölvemarks har bra hotell både till standard och centralt läge. Man kan välja att åka med på turerna eller botanisera själv. Bussresa är ett utmärkt sätt att komma till Paris på till ett hyfsat pris. Man kan även välja att vara social och prata och umgås med medresenärerna eller så kan man hålla sig för sig själv. BO var väldigt nöjd med resan och då slutet var gott, så var allting gott. 

Bussresa till Paris
Bussigt väder på uteserveringen
Bussresa till Paris
Promenad i Paris
Bussresor hittar ni på Bussigt
Floden Seine
Bussigt
Konstnärskvarteren i Montmartre.

 

Tomelilla 2018-05-02 

Kjell-Ove Lundin – Medlem på Bussigt.nu

Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close