fbpx
Resereportage

Resereportage från Scandoramas bussresa till Bad Gastein

Följ med Bussigt och bussresenär Lena Johansson på en innehållsrik resa till vackra Alperna.

I detta trevliga resereportage får vi möjligheten att följa med bussresenär Lena Johansson från Småland på en innehållsrik 9-dagarsresa till Alperna och ett somrigt Bad Gastein. Hennes favoritland att semestra i är utan tvekan Österrike och efter att ha läst reportaget och sett hennes bilder så förstår vi definitivt varför.
Vi tackar Lena för att hon delar med sig av sina erfarenheter och om du som läser skulle vilja skriva en rad eller två om din resa så är det fritt fram att maila in till info@bussigt.nu så publicerar vi den inom kort. Mycket nöje!
Fakta
Namn: Lena Johansson
Yrke: Arkivarbetare fd busschaufför
Bor: Småland
Ålder: 61
Senaste bussresa: Juni 2017

 

Dag 1 – Att “boa” in sig i bussen och känna förväntan inför resan som kommer.

Lite har vi i alla fall sovit även om vi gick upp redan 03.50 för att starta vår semester. Packat hade vi ju gjort redan kvällen innan. Fick skjuts av mannen & sonen med flickvän ner till stationen där anslutningsbussen plockade upp oss. Alltid lika trevligt bli avvinkad när man skall iväg. Känns tryggt ha någon hemma som väntar på en. Denna gången hade vi sån tur att bussen startat redan uppe i Kalmar och var därmed i det mesta full. Inga fler stopp utan raka vägen ner till Malmö och Öresundsterminalen.

Var nere vid terminalen redan 7.00 och beräknad avgångstid ut i Europa var 8.15 så vi hade god tid på oss. Kunde i lugn o ro gå på toaletten samt inhandla varsin dubbelmacka. Det enda vi hittills hade ätit var ett rött äpple som vi delade på i höjd med Kristianstad. Via stora skärmar fick vi besked vilken ”gate” vår buss med destination Bad Gastein stod. Hann innan vi lastade in våra väskor även hälsa på lite guider som vi haft turen att få resa med vid tidigare resor.

Vi är bara 29 stycken på vår resa. Varför kan man undra? Men Bad Gastein är en rätt ny destination på Scandorama och det tar kanske lite tid för en ny ort ”att sätta” sig bland kunderna. Dessutom så är det bara maj, längre fram under sommaren kan jag tänka mej att fler har möjlighet resa. Faktiskt rätt skönt med så få medresenärer, man lär lättare känna varandra. På gott och ont. Jag som har så svårt känna igen folk till utseendet……….

”Boar” in oss på våra platser rätt långt bak i bussen. Bok, vattenflaska och korsordstidning är givet.

Guiden Pär är lugn och sansad, med en behaglig stämma vilket alltid är trevligt lyssna till, dessutom förstår vi redan nu att han är väl bekant med Österrike. Chauffören Maria är en kvinna med stort Q och massor med humor. De bägge utgör ett bra team och vi förstår att detta blir en bra resa. Bägge är i min ålder eller åtminstone min generation vilket i allafall jag ser som en fördel.

Halvmulet på vår färd genom Danmark vilket passar alldeles utmärkt efterom vi slumrar till. Kom med färjan 10:45. från Rödby mot Puttgarden

Smart med skyltar vid inkörseln till färjan som just då visade vädret i Tyskland. Klarar överfarten utan sjösjuka. Toabesök givetvis. Handlade inget i shopen, det är ju inte billigt längre som det var förr i tiden. Däremot delade vi på en tallrik fiskfile & strips.

Halvmulet även i Tyskland. Läser lite i min nya deckare som utspelar sig på Island. samt lyssnar på guiden Pär. Väl i Lübeck skiner solen och det riktigt känns ända in i själen – Vi har SEMESTER. Här har vi 45 minuters paus. De flesta väljer att äta lunch i Scandorams regi medan vi väljer att sträcka på benen.

Pratar lite med Maria chauffören – så där kollegor emellan *skrattar*. Väl på bussen igen slumrar jag en stund och därefter löser dottern o jag gemensamt ett stort korsord. Bra för de grå hjärncellerna. Äter lite chips – på semestern får man vara onyttig. Eller hur?

Allerthal blir nästa rastställe utmed autobahn. Har varit här förr många gånger. Obligatorisk toabesök. Samt lite inhandling i butik. En tysk skvallertidning är ju aldrig fel. Varmare i luften men vad gör det när vi åker i en skön, sval buss. Beräknas enbart vara 20 mil kvar till övernattningshotellet i Kassel. Sista biten innebär en hel del information av guiden och så läser jag ut skvallertidningen. Framme i Kassel 19.30. Får ett fint rum högt upp på Hotel Ramada. Tvättar oss och byter om. Känns bekvämare och fräschare så, när man skall äta tillsammans i grupp vid bord med vita dukar. Buffé serveras och vi är inbokade till 19:30. Sitter tillsammans med ett par trevliga systrar från Motala-trakten. Äter länge o väl. Ramadas buffé är en favorit som vi haft nöjet att njuta av förr.

Det kolsyresatta vattnet hotellet bjuder på är gott vilket jag annars inte kan säga om alla kolsyresatta vatten. Fast vi är både mätta och trötta kan vi inte låta bli att testa dotterns nya resespel ”Mord”. Vilket var riktigt roligt.

Sovdags! Imorgon väntar en ny resdag.

Lübeck

Dag 2 – Hotel Ramada i Kassel, Maraton och en lektion i tyska toaletter.

Trots ovanligt hårda sängar har vi sovit gott. Vaknade halv sex – förmodligen trodde kroppen min att det var arbetsdag! Enligt tv-nyheterna skall det bli 26 plusgrader neråt Tyskland idag,dessvärre har Italiens norra delar drabbas av jordbävning. Dottern och jag tittar på varandra och tänker samma sak, jädrans tur vi inte skulle åt det hållet. Som vanligt när man besöker Hotel Ramada i Kassel serveras en helt outstanding frukost. Dottern njuter av sin favoritvariant av frukost – äggröra & vita bönor. Soligt och varmt redan när vi äntrar bussen för avfärd från Kassel. Strax efter start möts vi synen om poliser & avspärrningar. Som tur är har vi en välinformerad guide som har att berätta om Kassel Maraton som skall gå av stapeln just denna söndag. Innan vi hunnit tagit oss ut från Kassel har vi således sett hjordar av löpare & inlinesåkare som förbereder sig inför loppet.

Vi konstaterar att flertalet av bussens passagerare så här i början verkar vara både glada och trevliga. Borgar för en bra resa med andra ord. Läser i min deckare medans flertalet av medresenärerna slumrar. Vid dagens första rast är det ovanligt lång kö till toaletterna vilket dock inte kan få vårt glada humör att dala. Hur motsägelsefullt det än låter så är det en fröjd att gå på toa längs autobahn. Här hemma i vårt land kostar oftast allmänna toaletter 5:- om man nu lyckas hitta någon vill säga. Har man turen att finna någon så är oftast toapappret slut kanske av den enkla anledningen att det ligger slängt på det våta urindoftande golvet. Tvål, varmvatten och pappershanddukar är ytterst sällsynta.

Toaletterna på rastställena utmed de tyska autobanorna är rena och doftar gott. Där finns alltid handdukar/handtorkar och tvål samt givetvis toapapper. Allt under översyn att ständigt närvarande städpersonal. Inte nog med det, efter du uträttat behov så viftar du lite elegant med handen i luften strax ovanför toa och då spolar stolen, strax efter spolningen snurrar sitsen igenom rengöringsfilter. För ovana damer kan just detta ställa till en överraskning. När damen ifråga viftar alltför yvigt med händer och kläder under själva uträttandet av behov så spolar ju toaletten och sitsen snurrar därefter. Inte ovanligt att man hör högljudda iltjut följt av hysteriskt fnitter från båset bredvid och man kan ana att damen ifråga fått en kalldusch i nedre regionen samt en åktur. För allt detta betalar du 0.70 Euro som du stoppar i ingångsautomaten.

För kvittot kan du sedan handla i rastplatsens butik. Så för cirka 2:- får du lätta på trycket, inte illa eller hur?

Idag blir lunchen i det vackra Waldgasthof strax utanför München. Bussen tar oss förbi de långa fälten med humleodlingar och in på snirklande småvägar fram till en ovanligt mysigt matställe.

Här inne intas lunchen i Scandoramas regi. Vi som inte orkar både stor lunch och tre-rätters middag varje dag köpte varsin macka på sista raststället. Jag har varit med om stopp här på tidigare resa och vet därför vad som händer ifall man tar stigen förbi gästgiveriet och nerför på skogsbacken. Man kommer nämligen efter ett par minuter ner till en ljuvlig liten kyrka och därutanför i solskenet intar dottern o jag vår lilla lunch.

Vi närmar oss nu Österrike och jag plockar fram min karta. För visserligen har vi varit många gånger förr i Österrike men efter Rosenheim tar vi av för oss nya vägar och jag vill ha någorlunda koll på var jag befinner mig. Guiden Pär går runt och tar upp bokningar för utflykterna. För oss blir det bara en och det är en heldagsutflykt till Salzburg. Skall bli spännande. Hade jag rest med sonen eller mannen hade det förmodligen blivit en annan sorts resa. Misstänker att utflykten till Örnnästet hade blivit av för mig då. 🙂 Solen har gått i moln när vi så tar den sista rasten för dagen.

Att solen gått i moln gör inte ett smack för det är här på rastplatsen vi får vår första glimt av de snötäckta topparna av Alperna.

Är framme vid vårt hotell i Bad Gastein vid 18.30. Fick ett stort rum på femte våningen med balkong och en helt sanslöst vacker utsikt. Hinner tvätta av oss och byta kläder innan middagen 19.00. Sitter med de trevliga Motala-systrarna. Middagen består av en salladsbuffé, potatissoppa, Fläskkarré med rösti för mig och Forell & potatis för dottra samt glass med vispad grädde till efterrätt. Övermätta och med stor nyfikenhet bestämmer vi oss för att gå en promenad inne i Bad Gastein. Sagt och gjort, vi bytte snabbt om och gav oss nerför backen. För backigt är Bad Gastein minst sagt. Tog oss ända ner till det berömda högt brusande vattenfallet.

På vägen fann vi det som får våra ögon att glittra alldeles extra, eller vad sägs om denna vackra väskaffär som jag drogs till? Dotter däremot lockades av något helt annat……………..

Tillbaka på hotellet hämtar vi en kall läsk i baren och uppe på rummet igen hittar dottern en film på tv ”Ironman 2” dubbad till tyska som hon tittar på.

Klockan är inte mer än 22.30 men vi slocknar fort efter denna händelserika dag.

Shopping av väskor är ett måste.

Dag 3 – På plats i Bad Gastein med underbar utsikt från anrika Hotel Mozart.

Så vaknade vi då upp i Österrike på måndagsmorgonen. Sovit lite oroligt men vad gör det, vi har ju semester. Tvättade håret och läste ut deckaren jag påbörjade under nerresan till Bad Gastein. Först därefter väcker jag dottra. Frukost i lugn o ro i en sagolikt vacker omgivning. Hotel Mozart är gammalt (sedan början av 1900-talet) och väl bevarat. I tv-rummet strax bredvid den minimala hissen sitter de stora målade porträtten på paret som startade detta magnifika hotell. Interiören är verkligen helt fantastisk.

Ute duggregnar det och blåser rätt friskt men är varmt. 18 plusgrader enligt hotellets utetermometer. Vi ger oss till fots ner i byn och går in den stora kyrkan som ligger centralt i Bad Gastein. St Preims Kirche är som de flesta katolska kyrkor rikt dekorerade invändigt.

Hittade en alldeles lagom stort café i backen tillbaks till hotellet. Heisse chockolade och en stoooooor kaka passade bra.

Köper med lite vatten & läsk att ha på rummet innan vi tar svängen om Turistinformationen som ligger knut om knut med hotellet. Upp på vårt fina rum för att vila en stund och passar då på att läsa turistbroschyrer och prata lite om hur vi skall lägga upp de kommande dagarna.

Rummet är fräsch ljust och underbart vackert. Två stora breda bekväma sängar, ett gigantiskt klädskåp, skrivbord med tv och mitt emot detta en tvåsitssoffa med soffbord. Dock slår utsikten från balkongen rummet eller hur?

Gick så åter ut en sväng denna gången uppför, uppföri jämförelse med förmiddagen då det mest bar nerför, nerför :-). Vi inser att träningsvärken i vaderna kommer att komma som ett brev på posten. Går på Eurospar och finner både t-shirtar till son & man som inte fick följa med på resan. Stackarna som missar dessa fantastiska vyer. Har dock mina förhållningsorder så inga turisttröjor med turist-orts-namn på………….

Tyckte dessa var ytterst lämpliga eftersom båda spelar gitarr………….. Tillbaka på hotellet roar vi oss med att kolla på dubbade gamla tv-serier. Lite snuttar av Star Trak, Gilmore Girls, Mc Cleods Döttrar, Ally Mc Beal, Sjunde himmelen och så vidare. Blir ibland mer komiskt än avsett när de pratar tyska med helt andra röster än originalet.

Byter om inför middagen som ikväll bestod av salladsbuffé, soppa med pannkaksstrimlor, Lax & risotto, apfelstrudel & vispad grädde. Drack vitt vin till som var förvånansvärt gott. Efter maten gör vi vårt första besök i hotellets bar där vi intar dryck samt spelar lite kort. Vi känner ju än så länge inte nämnvärt de andra resenärerna.

Trötta och belåtna somnar vi in i vårt vackra rum men den underbara utsikten……………

Utsikt från Hotel Mozart i Bad Gastein

Dag 4 – Utflykt till Salzburg, klarblå himmel och nyfunnen vänskap.

Tisdag morgon, semester men vaknar likväl av väckarklockan. Idag skall vi så med Scandorama på utflykt till Salzburg. Båda är vi utvilade än om dottern har besvär med sina ögon så här tidigt på morgonen. Äter frukost i lugn och ro i den ståtliga frukostmatsalen. Solen skiner från en klarblå himmel.Tar en stund med buss till Salzburg vilket enbart är en fördel för på så sätt hinner vi lära oss en hel del av guiden Pär. Vi har gott om tid i Salzburg, hela 4 timmar. Ömsom sol ömsom regn men varmt hela tiden.

Österrike är känt bland annat för sin knödel och här passerade vi ett helt knödeleri. Knödel tillhör absolut ej favoriträtterna för någon av oss men däremot älskar vi fisk så glädjen var stor då vi upptäckte Nord See matstället, och där intog vi lunchen bestående av pasta med sås innehållande hela varma räkor, mums.

Passerar en hel del helt underbara affärer, de flesta nöjer vi oss med att titta i fönstren på men ”ägg-affären” kunde vi ej motstå gå in i.

Helt sanslöst. Kände mig som ett litet barn där jag stod med gapande mun inför prakten. Hela butiken fylld av de mest underbara påskäggspynt och julkulor vi någonsin skådat. Denna affär hade istället för varukorgar – tomma äggfack vid dörren så man lätt kunde plocka de ägg som önskade köpas. Absolut att det blir ett äggfack med diverse ägg vid nästa besök i Salzburg. Har flera tyrolenklänningar hängandes i garderoben inköpta på tidigare Österrike-resor men de är just nu enbart hängande på grund av ökat midjeomfång hos ägarinnan. :-(. Vid flytten ner till Blekinge blev jag dessvärre av med en hel låda halsband däribland annat mina österrikehalsband, passade därför på att inhandla ett sådant i just Salzburg.

Dottern köpte ett par ljuvliga handledsvärmare och så här efteråt kan jag för mitt liv inte begripa varför jag inte själv köpte likadana.

Vi lämnade så småningom Salzburg i regn och tog oss den korta biten ner till Slott Hellbrunn, plats för en del av filminspelningarna av Sound of Music. Tyvärr alltför kort besök, vi hann enbart se utsidan och den vackra parken. Vi som är Sound of Music-fan minns paviljongen där sången ”Sixteen going on seventeen” framfördes.

Brukar alltid på mina resor inhandla fotoböcker om orten och varför göra ett undantag denna resa.

Idag är det dop för Sveriges nyaste lilla prinsessa Estelle och det kändes lite trist att via tysk tv enbart få se några minuter om detta. Dock inhandlades vid hemresan flera bildtidningar med stora foton från dopet och Youtube tillhandahöll hela dopet.

Middagen idag bestod av salladsbuffé, som förrätt ris med bläckfisk som luktade betydligt sämre än den smakade, kycklinggrillspett till varmrätt och rulltårta med vispgrädde till efterrätt. Hela middagen a la 70tal med andra ord.

Kvällen avslutades i baren där vi denna kväll fick sällskap av de norrmän som reser med Scandorama. Även om vi inte förstod riktigt allt som sades hade vi en rolig kväll. Den norska damen och jag visade sig vara kollegor vilket är ett underligt sammanträffande då vi båda har ett yrke som är ytterst ”smalt”. I Salzburg hade vi köpt en kartong med jordgubbar och de mumsade vi i oss väl uppe igen på rummet.  Så var denna dag till ända……………..

Knödlerei
Staty av Mozart
Paviljongen från “Sound of Music”
En butik fylld med ägg i alla storlekar och former

Dag 5 – En dag “på egen hand”, posta vykort och känslan av träningsvärk i vaderna.

Vaknar upp till en lugn semestermorgon där vi kan inta frukost i en nästan öde frukostmatsal beroende på att övriga gäster gjort sig färdiga för utflykt till Grossglockner.

Ösregnar ute, så vi väntar ut regnet med lite slötittande på tv. Tar så lokalbussen ner till Bad Hofgastein. Med gästkortet som vi fått av guiden Pär betalat vi endast 1.20 euro.

Den här byn är plattare och det är bra för våra ben – träningsvärk i vaderna har vi båda två. Bad Hofgastein visar sig vara en idyllisk fin liten stad med en många fontäner

Kanske inte underligt – är ju trots allt en gammal kurort.

Passar att på att skriva och posta vykort hem till Sverige. Förr när jag var ute på resor kunde det bli uppåt 30 stycken vykort som skrevs. Men numera med sms och datorer blir det bara ett mindre antal. Lite synd för tycker själv det är extra roligt med handskrivna vykort i den vanliga gamla brevlådan.

Kyrkan mitt i byn är både ståtlig och vacker. Här i Österrike är kyrkorna alltid upplåsta varvid man kan gå in och ta del av prakten, tända ett ljus, sätta sig ner och bara låta sitt inre komma till ro.

Är så trist att vi i vårt land låter stänga kyrkorna för besökare. Att det inte sätts av mer pengar till underhåll. Det är vårt kulturarv som sakta faller sönder.

Vi strosar runt i Bad Hofgastein och njuter av stillheten. Handlar en del, bland annat är vi inne i en smyckeaffär så dottern får namnsdagspresent i form av örhängen. Finner ett tjusigt café där vi intar Heizze Liebe och chockladfondant. Så gott så man ler bara av namnet. Visserligen brukar vi ibland hemmavid värma hallon i micron och hälla över vaniljglass men det blir aldrig riktigt detsamma som när vi äter denna favorit nere i Österrike.

Tar så framåt eftermiddagen den lokala bussen tillbaka till Bad Gastein. Solen har tagit idag det märks på färgen i våra ansikten 🙂

Kopplar av med skumbad innan det är dags gå ner för middagen. Denna kväll blir vi serverade salladsbuffé, soppa, grilltallrik – dottern får omelett, och så glass till efterrätt. servitören showar för oss allihop och vi sitter kvar i matsalen en bra stund under skratt & prat med våra trevliga medresenärer.

Finns det något bättre än hotellfrukost?
Chokladfondant – Mums!

Dag 6 – Vacker vandring, sprakande brasa och skratt tillsammans med övriga resenärer.

Nu fortsätter vi. Torsdagen nere i Bad Gastein startade med tjock dimma. Enligt tv-nyheterna som vi tittar på varje morgon hade Salzburg drabbats av både stora hagel och översvämningar. Frukost intages även denna dag i lugn o ro. Bra start för dagen med andra ord. Utsikten från vår balkong visar dimman som ligger tjock över dalen. Vi förbereder oss i alla fall för vandring uppåt denna dag. Justerar vandringsstavarna och klär oss lite stadigare åtminstone på fötterna. Även om fukten är tät i luften ger vi oss iväg 10:45 uppåt Bellavue Alm. Flåset är inte den bästa för någon av oss. Märks hur mycket den dåliga foten satt ner min rörelseförmåga senaste året :-(. Vandrar på en smal grusväg som slingrar sig i uppåt. Väl uppe unnar vi oss en kall öl och lite lättlunch.

Raststället Bellavue Alm är enormt mysigt med en sprakande brasa mitt i det stora matsalsrummet. Kan tänka mig vilken härlig stämning här är vintertid. När lunchen så är intagen i lugn o ro har det mesta av dimman lättat över dalen.

Dimman och duggregnet har förstärkt det redan gröna i omgivningen. Linbanan är stängd men vi går ju hellre, i vilket fall som. Passerar under ”korgarna” flera gånger på vår färd ner.

Vi pratar som jag tidigare nämnt om att Bad Gastein måste vi absolut återvända till för här är så mycket att se o uppleva och Österrike är ju Österrike :-). Nu funderar vi på nervägen om vi trots ointresset för skidåkning ändå skulle kunna tänka oss återvända vintertid. För man kan ju faktiskt nöja sig med att beundra utsikten samt dricka & äta gott……………

Hann nästan ända ner till vårt hotell innan en häftig åskregnskur drog över oss. Men här visar sig talesättet ”Efter regn kommer sol” stämma väl. Vi vilar en stund på vårt hotellrum och har turen få se ett gammalt avsnitt av ”Dr Quinn” – dubbat så klart till tyska.  Solen skiner klarare än någonsin när vi beger oss ner mot byns centrum.

Vårt vackra Hotell Mozart. Idag passerar vi över vattenfallet och beger oss neråt.

Möter Motala-systrarna på vår promenad i byn. Denna resa har verkligen haft trevliga medresenärer. Vilket inte alltid varit fallet.

Överallt i Bad Gastein är vatten närvarande, i kurbad, vattenfall, fontäner osv.

Kvällens middag består av salladsbuffé, soppa, Gulasch och så fromage av något slag till efterrätt. Ikväll valde jag vitt vin och dottra öl. Kommer efter middagen i samspråk med ett annat par ifrån Blekinge. Hamnar till slut i baren tillsammans med dessa och resten av kvällen går åt till resehistorier från oss alla fyra. Det blir många skratt för vi har alla en radda av dråpligheter att förtälja. Händer ju alltid lustigheter på reser. Härliga människor som delar med sig av sina upplevelser.

Även sent på kvällen är utsikten från vår balkong hänförande, tyvärr gör inte fotot detta rättvisa………….

Vandring i storslagna miljöer

Dag 7 – Sista dagen i Bad Gastein, eftertanke om svåra tider som varit och prat om resor.

Sista dagen i Bad Gastein, för denna gång vill säga :-). Trötta i hela kroppen, känns att vi gått mycket och fått mycket frisk luft. Har inte legat på latsidan utan varit uppe o igång varje morgon vid sju. Inte velat försitta en minut av detta underbara landskap. Verkar bli fint väder idag :-). Lider inte alls av hemlängtan snarare tvärtom. Intar frukost i lugn o ro vid åttasnåret. Tyvärr är min fot svullen redan nu *suck* men den har ju verkligen fått jobba den veckan.  Spelar ett parti rese-alfapet vilket dottern vinner stort.  Idag blir det åter att hålla sig i byn, finns så mycket vi fortfarande inte hunnit utforska.

Gondolbanan är igång och visst kan vi känna det lite dumt att vi ej åkt upp till de snöklädda delarna men vi har varit överens att vänta med detta till nästa besök. Tror ärligt att min fot inte hade fixat detta riktigt i nuläget.

Solen värmer alldeles lagom och vi finner på vår färd genom byn ytterligare ett café vi inte sett förr. Alldeles perfekt för en förmiddagsfika.

Vi tar sikte på ett kyrktorn för Bad Gastein har flera stycken kyrkor och denna har vi hittills ej sett inuti. På vägen  passerar vi något som inte längre syns i vårt land 🙂

När stod DU sist i en telefonkiosk? Själv kan jag faktiskt inte minnas detta. Måste varit tidigt 90tal.

Vid ingången till kyrkan fann vi detta konstverk – helt underbart och så oväntat. Men på något vis symbol för Bad Gastein, där man aldrig kan ana vad som döljer sig runt hörnet.

Inne en stund i den svala kyrkan för en stunds stillnad och eftertanke. Väl ute igen i solskenet bestämmer vi av någon anledning att gå runt kyrkan inne på själva kyrkgården och där möter oss ännu en oväntad syn

Tätt, tätt står minneskorsen över de stupade Bad Gastein-männen. Årtalet är 40-talen och de allra flesta orterna i Ryssland.  Vi blir för en stund allvarliga och förstummade. Vi i vårt land är ju inte vana vid den sorg o tragedi som detta måste inneburit för byn.

Vi finner ett litet matställe där vi sitter ute och äter lunch. Blickande ut med den underbara Bad Gasteindalen. Strosar sakta hemåt småpratade om vad vi upplevt denna veckan. Gör endast ett stopp till och det är en klädaffär. Provar de vackra tyrolerblusarna och *suckar* Blir inget inköp denna gång. Ytterligare en sak vi vill göra vid nästa resa hit ner.

Väl tillbaka på hotellet förbereder vi packningen , badar skumbad och går ner för sista middagen på detta hotellet. Blir serverade salladsbuffé, klar soppa, snitzel för mej och fisk för dottra, och så chokladpudding till efterrätt. Sätter oss för sista gången i baren med norrmännen. Får oss en liten pratstund med Maria – chauffören o guiden Pär. Givetvis är samtalsämnet gamla resor.

Känslan av belåtenhet blandad med vemod när vi går till sängs.

Minnesplats från 2:a världskriget
Telefonkiosker är något ovanliga i dagens samhälle
Snöklädda toppar i solskenet
Vackert att promenera runt och andas frisk luft

Dag 8 – Vemodigt med hemresa, prinsess-dop på Youtube och Eurovision.

Så var det då dags för hemresa.

Inga problem med att stiga upp trots att jag vart tvungen stänga balkongdörren halv tre. Några balkong-grannar firade slutet på semestern allt för högljutt. Dock är detta första och enda gången något alls hörts av grannar eller gatuljud. Den extremt lilla smala och enda hissen gjorde att vi tog ner våra resväskor redan 6.00 och ställde dem i receptionen. Frukosten avnjöts i vanlig ordning i den underbara frukostmatsalen med de ståtliga fönstren. Solen skiner och värmer redan när vi 7.30 så rullar ut ur Bad Gastein – för denna gång. Lite vemodigt att se Alperna försvinna bakom oss men förhoppningsvis är vi snart åter i detta paradis. Dottra försäkrar mig hela tiden att hon såååå gärna reser med mej och det skall jag försöka ha i färskt minne.

Löser lite korsord, läser lite i pocketboken jag startade på igår. Strax är det dags för första rasten utmed autobahn. Toabesök i vanlig ordning och inköp av ett par tyska tidningar.

Härligt att få se lite fler bilder ifrån Prinsessdopet. Har en alldeles bestämd känsla av att tidningarna i Tyskland slår upp detta mycket mer än vad de gör i Sverige. Tyskarna är så stolta över SIN Drottning Silvia :-). Slumrar lite under den fortsatta färden på autobahn fram till lunchstopet. Som sker utmed autobahn. de allra flesta äter Burger King men jag nöjer mig med en glass, vet ju att det blir rejäl middag ikväll. Soligt och varmt så rastningen blir en vederkvickning. Dottra handlar med en souvenir hem till bästa kompisen – ett murmeldjur

Pratar en del med medresenärer, är alltid lättare på hemresan än på nerresan. Även om jag är urdålig på att lära namn så har man i allafall lärt känna de flesta lite grann. Slumrar åter en liten stund, är ju den stora finalen av schlager i kväll och skulle kanske försöka hålla oss vakna. Eftersom vi ofta reser i maj har vi sett flera schlagerfestivaler på tyska hotellrum. De allra flesta belägna runt eller i Kassel. Ny rastning vid halv tre. Ytterligare en Bergkvarabuss har valt samma rastställe och ser man på, guiden i den bussen hade jag nöjet att för några år sedan resa till Toscana med. Blev ett glatt återseende. Maria gav mig en lång varm kram – en mycket duktig guide som jag gärna reser med igen.

Tyvärr stannar vi inte på vårt favorithotell Ramada i Kassel utan på Best Western som har något enklare rum. Fast med enormt breda sängar.

Har en hel timme på oss fram till middagen så vi hinner både duscha och kolla på ett avsnitt av Cold Case på tv. Middagen intas vid småbord med plats endast för fyra personer och vi äter tillsammans med paret från Halland. Paret visade sig inte vara ett ”par” som vi trott utan en änka och en änkling som båda tycker om att resa och vad gör man annars när man blir ensam………. perfekt tycker jag. Att finna en reskamrat att dela upplevelsen med. Enkelrum finns ju på alla resor så det är inget problem. För eller senare så kommer ju den dagen när ingen av mina barn har lust, tid eller råd att resa med mig………… Hoppas dock att den dagen dröjer.  Middagen bestod av Soppa, fisk och en underbart god efterrätt med apelsin & choklad. Dryck ingick.

Uppe igen på rummet strax vid niotiden och finalen som går i Baku startar. Blev dock inte riktigt som vi tänkt oss.

Vi höll tummen för de rara ryska mormödrarna. Orkade dock inte hålla oss vakna. Utan stängde av innan omröstningen. Vaknade vid midnatt av sms från den äldre dottern och vi trodde henne knappt utan var tvungna sätta på tv-n igen. Eländes elände inte fasen trodde vi att DEN eländiga visan skulle vinna *suck*

GONATT

Dag 9 – Sista dagen och redan börjar planeringen för nya, spännande resmål.

Alltid lika vemodigt sista dagen. Längtar ju bara ut igen och absolut ner till Bad Gastein, även om många andra resmål lockar de också. Så vaknade man då upp till Mors Dag. Som tur är reste jag ju med ett av mina barn och fick två ! paket. En liten, liten, vit ängel och så en hjärtformad plåtask med Mozart kulor. Hon vet allt vad mamma gillar, den tösen.

Suverän frukost i hotellets vackra matsal innan vi så ger oss ut på vägarna igen. I strålande sol kan tilläggas. Läser & löser suduki. – tror jag stavar det där jädrans korsordet olika varje gång – men ni vet väl vad jag menar.  Första rasten men toabesök på Baunanthal som vi har stannat på oräkneliga gånger. Inhandlar lite dryck & muffins av busskiosken. Tar foto på medresenärer och blir själva fotade. Säger det om igen, denna resa bjöd verkligen på trevligt ressällskap.

Ut på autobahn igen och ser man på – resans första och enda stau – pga vägarbete.

Ingen äkta scandorama-resa utan lite stau. Vi skojar och skrattar med de andra i bussen så att bussen står stilla märker vi knappt.

Lunch intas på Timmerdorferstrand, på en alldeles speciell restaurang där hela inredningen är marin

Vi till o med sitter i en båt och äter. Dottra vegetarisk lasagne och jag en sagolik god skink & ostsallad med ljuvlig balsam. På väg ut till bussen igen fann dottern en mycket trevlig sittplats i solen

En sån skulle man ha…………

14.20 kör vi så ut igenom exklusiva semesterorten Timmerdorferstrand. Stranden, gatorna vimlar av rika människor. Butikerna har sanslöst höga priser. Även denna färjeöverfarten går snabbt och lätt precis som turen genom Danmark.  Först i Malmö stötte vi eller rättare sagt Maria – vår suveränt duktiga chaufför – på problem. Någon snillrik person hade satt ut möbler och räcken till en uteservering på den redan smala gatan utanför hotellet där vi skulle släppa av de resenärer som sover över i Malmö för hemresa först imorgon.  Lite handräckning kunde jag bistå henne med än om det var så lite.

Väl på Öresundsterminalen hann vi med både toabesök och inhandlande av dricka & smörgås innan vi lastade in oss i anslutningsbussen upp till Blekinge.

Ja och så alla glada miner och till o med en o annan kram blev det när vi tog adjö av medresenärerna.

*suck suck* dottern och jag sneglar på varandra och säger nästan i kör ”Vart skall vi resa nästa gång?” För se det är just så med oss ”Scandoramare” att vi hela tiden tänker på nästa o nästa o nästa resa……………………..

Present på Mors Dag
Ingen bussresa utan “Stau”
En bit lunch på vägen hem på Timmendorferstrand

Vi på Bussigt tackar än en gång Lena för detta eminenta resereportage och ser fram emot fler bussresor framöver. 

Taggar
Visa mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade artiklar

Close